Kérdések és válaszok a koronavírusról, lakossági tájékoztató

MI IS EZ?


A koronavírus a vírusok egy nagy családja, ami állatok és emberek megbetegedését is okozhatja. Emberek esetében számos koronavírusról ismert, hogy légúti fertőzést idéznek elő, a megfázástól a súlyosabb betegségekig, mint például a MERS (Middle East Respiratory Syndrome - Közel-keleti légúti koronavírus), SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome - Súlyos akut légzőszervi szindróma). A 2019 decemberében Wuhanból (Kína) kiinduló koronavírus (ami a WHO javaslatára a SARS-CoV-2 nevet kapta) által okozott betegség neve COVID-19 (coronavirus disease 2019 - koronavírus okozta megbetegedés 2019).

A KORONAVÍRUS TÜNETEI


A koronavírus a vírusok egy nagy családja, ami állatok és emberek megbetegedését is okozhatja. Emberek esetében számos koronavírusról ismert, hogy légúti fertőzést idéznek elő, a megfázástól a súlyosabb betegségekig, mint például a MERS (Middle East Respiratory Syndrome - Közel-keleti légúti koronavírus), SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome - Súlyos akut légzőszervi szindróma). A 2019 decemberében Wuhanból (Kína) kiinduló koronavírus (ami a WHO javaslatára a SARS-CoV-2 nevet kapta) által okozott betegség neve COVID-19 (coronavirus disease 2019 - koronavírus okozta megbetegedés 2019).

A FERTŐZÉSVESZÉLYRŐL


A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Ezért fontos, hogy minimum egy méter távolságba legyünk a fertőzött embertől. (Forrás: WHO) Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken (tanulmányok szerint néhány órától akár több napig is ), annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.

MEKKORA A KOCKÁZATA, HOGY MEGBETEGEDEK?


Ez alapvetően attól függ, hogy hol tartózkodik - pontosabban, hogy adott helyen van-e járvány. A világon ugyanis vannak olyan gócpontok (városok, régiók), ahol a betegség intenzíven terjed. Ezeken a területeken élő, vagy odalátogató embereknél a megfertőződés kockázata nagyobb. Ám a kockázatok minimalizálása, a vírus további terjedésének megakadályozása érdekében javasoljuk, hogy minimalizálja az emberekkel való találkozásokat, kerülje a forgalmas helyet, ha csak nem létszükség, maradjon otthonában.

KIK A LEGINKÁBB VESZÉLYEZTETETTEK?


A koronavírus-fertőzés kifejezetten az idős emberekre, krónikus betegekre veszélyes. Rájuk kell legjobban vigyáznunk! Minden 6. fertőzöttből nagyjából 1-nél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség. Azoknál valószínűbb ezeknek a kialakulása, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák, vagy cukorbetegség, valamint az idősebbeknél.

GYÓGYÍTHATÓ-E A KORONAVÍRUSOS MEGBETEGEDÉS?


Jelenleg a vírusnak nincs ellenszere, csupán az okozott tünetek kezelése, enyhítése lehetséges. Enyhe esetekben a panaszok csillapítása a cél, súlyos állapotú betegnél az immunrendszert, a légzést, a keringést támogató kezeléseket alkalmaznak (pl. oxigénterápia, folyadékegyensúly helyreállítása, egyéb vírusok ellen korábban kifejlesztett gyógyszerek, szükség esetén légzéstámogatás)

VAN-E VÉDŐOLTÁS AZ ÚJ KORONAVÍRUS ELLEN?


A koronavírusok, így az új koronavírus ellen nincs védőoltás. Az új koronavírus esetében megkezdődött a vakcinafejlesztés, a védőoltás előállítása akár egy-másfél évig is eltarthat.

HÁZIÁLLATAIM VESZÉLYBEN VANNAK? ESETLEG KAPHATOM-E EL A VÍRUST KUTYÁTÓL, MACSKÁTÓL?


A koronavírusok számos háziállatban és vadállatban gyakoriak, beleértve a szarvasmarhákat, lovakat, kutyákat, macskákat, vadászgörényeket, tevéket, denevéreket és mások állatokat. Noha nem gyakori, az állatokról emberekre is átterjedhet a fertőzés. A SARS járvány esetén például egy civet macskától fertőződött meg először ember, a MERS járványnál pedig tevék voltak a betegség első hordozói és terjesztői. Házikedvencekkel kapcsolatosan a WHO álláspontja, hogy bár egy hongkongi CODIV-19 fertőzött kutyájánál mutattak ki “gyenge pozitív” fertőzöttséget - úgy, hogy az állat nem produkált semmilyen szimptómát -, jelenleg nincs rá bizonyíték, hogy kutya vagy macska terjeszthetné a COVID-19-et. Ezzel együtt a kockázat minimalizálása érdekében érdemes a következőket betartani: kerülje az állatokkal való közvetlen kontaktust, és ezt ne engedje másoknak se (pl. simogatás); háziállatokkal való esetleges érintkezés után javasolt az alapos kézmosás (szappanos vízzel minimum 20 másodpercig, vagy minimum 60%-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel); séták után alaposan tisztítsa meg kutyája lábát; javasolt a gyakoribb fürdetés, mert a vírus bármilyen felületen, így akár a kutya szőrén is megtapadhat; amennyiben megfertőződött, minimalizálja a házikedvencekkel való érintkezést, viseljen szájmaszkot a jelenlétükben, amennyiben elkerülhetetlen a velük való fizikai kontaktus, mosson kezet a velük való érintkezés előtt és után is.

HIGIÉNÉ A MINDENNAPOKBAN


Nagyon fontos a rendszeres és alapos kézmosás - főleg utazás, közlekedés után, étel készítése és étkezés előtt. A koronavírusok hatástalanításához virucid (vírusölő) hatású fertőtlenítőszerek alkalmazhatók. Megfelelő azonban az alapos, legalább 20 másodpercig tartó, szappanos kézmosás, illetve alkoholos kézfertőtlenítők használata is. Felmosáshoz, takarításhoz is használjon fertőtlenítő tisztítószert! Szellőztessen gyakran! Ha köhög vagy tüsszent, használjon papírzsebkendőt, azt használat után azonnal dobja ki a szemetesbe, majd mosson/fertőtlenítsen kezet! Papírzsebkendő hiányában a könyökhajlatába köhögjön, tüsszentsen, ne a tenyerébe!

TÖMEGKÖZLEKEDÉS


A BKK arra kéri ügyfeleit, hogy -az Egészségügyi Világszervezet által felsorolt javaslatokat igyekezzenek utazás közben is betartani, -bár a közösségi közlekedési járműveket folyamatosan takarítják, a hatékonyság érdekében utazásuk után kivétel nélkül mindig mossanak kezet, -utazás közben – a biztonságot is szem előtt tartva – igyekezzenek a lehető legkevesebbszer megérinteni a különböző felületeket (például kapaszkodók, mozgólépcső elemei, utastársak stb.), -mindig mérlegeljék, hogy tumultus esetén felszállnak-e az adott járműre, -amennyiben a járművön nyitható az ablak, igyekezzenek minél többet szellőztetni, -a járvány idején célszerű a mobiljegyet használni, ha abban az utas talál maga számára megfelelő terméket, -a megszokotthoz képest viselkedjenek fokozottabb türelemmel a járművezetőkkel, a jegyellenőrzésben résztvevő személyekkel, illetve utastársaikkal szemben! A BKK eddigi lépései a járvány megelőzése érdekében: -Több ezer fővárosi közösségi közlekedési járművezető védelme érdekében határozatlan időre felfüggesztették a járatokon a helyszínen váltott vonaljegyek értékesítését. -A fővárosban közlekedő járatok, ha egy megállóban van fel- vagy leszálló utas, akkor a jármű összes ajtaját kinyitják a megfelelő szellőzés érdekében. -Határozatlan időre felfüggesztették az elsőajtós felszállási rendszert a fővárosi közösségi közlekedési járatokon. A rendelkezés szintén a járművek jobb szellőzését segíti, és azt, hogy ne az első ajtónál tömörüljenek az utasok felszálláskor. -A lehető legtöbb járműben biztosítják az ablakok nyithatóságát. -Növelték a takarítás és fertőtlenítés gyakoriságát a közösségi közlekedési járműveken. -Az utasokkal gyakran érintkező jegyellenőr és ügyfélszolgálatos munkatársakat kézfertőtlenítővel látták el. -A metróállomásokon a technikai lehetőségekhez mérten a lehető legtöbb mozgólépcsőt üzembe helyezték, hogy az utasok minél hamarabb feljussanak a felszínre. -A Főpolgármesteri Hivatallal és a BKV Zrt.-vel közösen a BKK tájékoztató kampányba kezdett, több száz buszon, és megállóhelyi hirdetőtáblán, amelyben az alapvető higiéniai lépésekre hívja fel a figyelmet.

VISELJEK MASZKOT KÖZTERÜLETEKEN?


A maszk viselése mások védelme érdekében akkor javasolt, amennyiben légzési tünetek alakultak ki, köhög, vagy tüsszög a beteg. Ha nincsenek ilyen tünetei, akkor nincs szükség a maszk viselésére. Amennyiben maszkot visel, használja megfelelően. A maszk viselése önmagában nem elegendő a fertőzések megállításához, szükség van arra is, hogy gyakran kezet mossunk, eltakarjuk a szájunkat köhögés vagy tüsszentés esetén és elkerüljünk minden érintkezést influenza tüneteit mutató betegekkel.

KÖZÖSSÉGBEN, MINDENNAPI TALÁLKOZÁSAINK


-Ne menjen olyan környezetbe, ahol nagy a valószínűsége a fertőzésnek! Ezért is fontos, hogy ne utazzon most például a gócpontnak számító Észak-Olaszországba vagy olyan más területekre, amiről már tudni lehet, hogy sok a fertőzött -Kerülje a szoros kapcsolatot olyan személlyel, aki vírushordozó lehet, mert pl. a közelmúltban valamely külföldi fertőzött területen járt! -Kerülje a nagy tömeget, zárt légterű helyiségeket -Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el az orrát és száját zsebkendővel, utána dobja ki a zsebkendőt és mosson kezet! -Kerülje el a köhögő, légúti tüneteket mutató embereket, a nagy tömeget! -Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját! -A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie.

TEMPLOMI ÉLET. ISTENTISZTELETI, LITURGIKUS SZABÁLYOK


-Aki betegnek érzi magát (láz, száraz köhögés, gyengeség, izomfájdalom, légzési nehézségek) önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy ne menjen közösségbe és mielőbb orvoshoz forduljon! Különösen is figyeljünk idősebb embertársainkra! -Katolikus Szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét rendelte el a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. -A Duna Televízió határozatlan ideig hétvégén egy misét és egy istentiszteletet is sugároz. -Református Istentiszteletet március 15-én 13.25-kor, március 29-én 11 órakor, április 12-én 9 órakor és április 26-án 9 órakor közvetít a Duna World csatorna. A közvetítés lehetőséget teremt azoknak a nézőknek, akik nem tudnak, vagy nem szeretnének kimozdulni otthonról, de igényük van a közösségi vallási tartalmakra.

FIZETŐESZKÖZ


A bankjegyek és érmék a baktériumok és vírusok hordozói lehetnek, ezért a WHO szakemberei azt tanácsolják, mindenki mosson kezet, miután készpénzzel fizetett, illetve ha van rá lehetősége, készpénz helyett fizessünk bankkártyával, mobiltelefonnal, vagy más hordozóeszközökkel.

GYAKORI HASZNÁLATI TÁRGYAK (KULCS, MOBILTELEFON)


A bankjegyek és érmék a baktériumok és vírusok hordozói lehetnek, ezért a WHO szakemberei azt tanácsolják, mindenki mosson kezet, miután készpénzzel fizetett, illetve ha van rá lehetősége, készpénz helyett fizessünk bankkártyával, mobiltelefonnal, vagy más hordozóeszközökkel.

GYERMEKEK A CSALÁDBAN


-Fontos, hogy megtanítsa gyermekét, hogy rendszeresen mosson kezet szappannal és vízzel, vagy alkoholos kéztisztítóval. Azt is meg kell tanítani, hogy a könyökhajlatába vagy zsebkendőjébe köhögjön / tüsszögjön, és dobja a zsebkendőt közvetlenül a szemétbe, és azonnal mosson kezet. Nyissa ki az ablakokat otthon és a tömegközlekedési járműveken, hogy a levegő keringjen és kiszellőztesse a kórokozókat! -Hogyan beszéljek a gyermekemmel a koronavírusról? -A gyerekek is sokat hallanak a koronavírusról, a betegségről szóló hírek uralják a médiát és a közösségi médiát. Érdemes beszélgetni velük a témáról. Íme néhány tipp az UNICEF-től, hogy miként tegyük. -Hallgassuk meg őket. Valóban szeretne a gyermek erről a témáról beszélni? Teremtsünk olyan légkört, amelyben nyugodtan felteheti a kérdéseit és hagyjuk meg neki a kezdeményezést. -Ragaszkodjunk a tényekhez. Fontos, hogy legyünk őszinték a gyermekekhez. Magyarországon jelen pillanatban alacsony a megbetegedés kockázata, főleg a halálos megbetegedés kockázata. -Beszéljünk a lehetőségekről. Fontos, hogy elmondjuk a gyerekeknek, hogy mit tehetnek ők a megbetegedés ellen, például takarják el a szájukat köhögés és tüsszentés esetén, valamint gyakran mossanak kezet meleg vízzel és szappannal. -Legyünk tudatosak. A gyerekek fogékonyak átvenni a felnőttek véleményét, reakcióit, így fontos, hogy mindig maradjunk nyugodtak és higgadtak, valamint kövessük a híreket, a megfelelő helyről informálódjunk az eseményekkel kapcsolatban. -Kövessük a tanácsokat. Figyeljünk a hatóságok útmutatásaira. -Az internet tele van félrevezető információkkal, manipulált videókkal, áltudományos, elfogult, kattintásvadász tartalmakkal. Ma már nem csak a közösségi médiában és kamu híroldalakon találkozhat ezekkel az internethasználó, hanem a hagyományos híroldalak felületein is. Nagyon fontos, hogy beszélgessünk a gyerekekkel, tizenévesekkel erről is, mutassunk meg nekik tipikusan hamis híreket, kérdezzünk rá, hogy ők maguk találkoztak e ilyennel, alaposan elemezzünk egy-egy gyanús tartalmat.

MIT TEGYEK HA A TÜNETEKET ÉSZLELEM MAGAMON, VAGY KÖZELI HOZZÁTARTOZÓMON?


Ha az új koronavírus okozta megbetegedés tüneteit tapasztalja és találkozott olyasvalakivel, akitől elkaphatta a fertőzést, minél hamarabb kérjen telefonos segítséget! A háziorvos, az ügyeletes orvos, a mentőszolgálat szakembere, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456) munkatársa feltett kérdései megerősíthetik vagy kizárhatják a fertőzés gyanúját. Ha nem feltétlenül szükséges, emberek közé, orvosi váróba ne menjen, tömegközlekedést ne használjon, maradjon otthon! Mindenképpen jelezze, ha ön vagy önnel kapcsolatban álló járt olyan országban az elmúlt két hétben, ahol új koronavírus-járvány zajlik.

ÉLELMISZERELLÁTÁS (BE KELL E TÁRAZNI TARTÓS ÉLELMISZERBŐL?)


A járvány előrehaladottabb fázisában tartó külföldi országok példáján is azt látjuk, hogy a kisboltok, zöldségesek mindenképpen nyitva maradnak. Mindazonáltal fontos, hogy a kisboltokban nem beszerezhető nem romlandó, bármikor fogyasztható élelmiszerekből a szokásosnál nagyobb mennyiséget tartsanak otthon, amennyiben nagyobb bevásárlóközpontok esetében korlátozásokra kerül sor.

ELŐRE LEEGYEZTETETT UTAM VAN: BELFÖLDI ÉS KÜLFÖLDI UTAZÁSI TERVEK


A járvány miatt az országok, így Magyaroroszág is korlátozza az országba történő be-és kiutazást. Kérjük, hogy lehetőség szerint kerüljék a külföldre utazást egyrészt a terjedés megakadályozása, másrészt a nem várt helyzetek pl. lezárások, járatkimaradások elkerülése miatt. Ha külföldről tér haza, maradjon 2 hétig önkéntes házikaranténban. Amennyiben mégis halaszthatatlan okból külföldre kell utaznia, kérem, hogy kövesse figyelemmel a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus oldalt. A belföldi utazások vonatkozásában is csak a legszükségesebb esetben utazzanak a vírus országon belüli terjedésének megakadályozása és a közlekedési járműveken szolgálatot teljesítők (vezető, kalauz) egészségének megóvása érdekében.

FORRÁS MEGJELÖLÉS


Magyar kormány operatív törzse Magyar Katolikus Egyház Magyarországi Református Egyház Magyar Vöröskereszt WHO - World Health Organization WHO nyilatkozata a Telegraphnak BKK Oregon Veterinary UNICEF