Hírfolyam

HÍRFOLYAM

Mit kell tudni az Egészségügyi Világszervezetről (WHO)?

 • 2020 Június 5. / Tamássy Bence

A vírus kapcsán a szervezet a nemzetközi politika kereszttüzébe került, ami odáig vezetett, hogy az Egyesült Államok elnöke visszavonta a WHO-nak juttatott finanszírozást.

2019 legjobb fotói idehaza és külföldön

 • 2020 Június 4. / Czirják Ráhel

Ha szereti a fényképeket, akkor több izgalmas gyűjteményt is hoztunk, amit érdemes lehet megnézni. Ezek voltak 2019 legjobb képei Magyarországon és a nagyvilágban.

Vásároljunk helyi termelőktől!

 • 2020 Június 3. / Tamássy Bence

A koronavírus-járvány miatti korlátozások a világon mindenhol, így Magyarországon is megváltoztatták a vásárlási szokásokat, és nőtt az online vásárlások részaránya.

Fesztiválzenekar budapesti szerenádja

 • 2020 Június 2. / Czirják Ráhel

Korábban már írtunk a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) online koncertjeiről, ám a kijárási korlátozás feloldásával újabb formában szórakoztatják a Nagyérdeműt Budapesten.

Újraindul a hitélet, mire figyeljünk?

 • 2020 Május 29. / Tamássy Bence

Bár a koronavírus leginkább az idős korosztályban szedi áldozatait, a legidősebbek között is szép számmal vannak olyanok, akik legyűrték a betegséget. Ezekből az esetekből mutatunk be néhányat az alábbiakban.

Erdősítés drónokkal

 • 2020 Május 28. / Czirják Ráhel

A drónok egyre elterjedtebbek napjainkban, ám a látványos videók és fotók készítésén túl az élet számos más területén is alkalmazhatók. Például a Föld megmentésére.

Május, Szűz Mária hónapja

 • 2020 Május 27. / Tamássy Bence

Május hónap a nevét Maia római istennőről kapta, aki a természet tavaszi újjászületését, a női termékenységet testesítette meg a római mitológiában. A keresztény gondolkodásban Szűz Mária minden megújulás és szépség forrása.

Hamarosan külföldre is utazhatunk

 • 2020 Május 26. / Czirják Ráhel

A járvány visszaszorulásával az országok is fokozatosan kezdik megnyitni határaikat, így hamarosan külföldre is utazhatunk.

„Pray and Run” futózarándoklat

 • 2020 Május 25. / Tamássy Bence

A Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye és a Futósport Egyesület immár negyedik alkalommal rendezi meg a Pray&Run futózarándoklatot, a jelen helyzetben a virtuális lehetőségek adta keretek között.

Telefonos applikáció segíti a vírus elleni küzdelmet

 • 2020 Május 22. / Czirják Ráhel

A koronavírus terjedésének nyomon követése kulcsfontosságú a terjedés megállításához. Ebben nyújt segítséget a VírusRadar mobilapplikáció.

Nagymarosi Ifjúsági Találkozó online

 • 2020 Május 21. / Tamássy Bence

Május 23-án – ahogy évtizedek óta mindig – ismét benépesült volna a plébániakert a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra érkező fiatalokkal. A koronavírus-járvány miatt azonban át kellett alakítani a terveket.

Receptek bespájzolás után

 • 2020 Május 20. / Czirják Ráhel

A járvány kezdeti időszakának feszült – már-már pánik közeli – hangulatában sokan jelentős készleteket halmoztak fel tartós élelmiszerből, de mit kezdjünk a rengeteg liszttel és konzervvel?

Idősek, akik meggyógyultak a koronavírusból

 • 2020 Május 19. / Tamássy Bence

Bár a koronavírus leginkább az idős korosztályban szedi áldozatait, a legidősebbek között is szép számmal vannak olyanok, akik legyűrték a betegséget. Ezekből az esetekből mutatunk be néhányat az alábbiakban.

Újraindul az élet Budapesten

 • 2020 Május 18. / Czirják Ráhel

A miniszterelnök szombati bejelentése értelmében Budapesten hétfőtől (05. 18.) feloldják a kijárási korlátozást.

Háborúk a koronavírus árnyékában

 • 2020 Május 15. / Tamássy Bence

A koronavírus-járvány jóformán a világ összes országában a hírek középpontjába került. Mi „csak” 1-2 hónapja élünk válságban, míg a világ bizonyos részein évek óta a válság a normalitás, így számukra a koronavírus-járvány sem, vagy alig hozott változást.

Korrepetálás Kalocsán

 • 2020 Május 15. / Budainé Nagy Katalin

2020. április második hetében az egyik helyi általános iskola keresett meg bennünket, hogy segítségre lenne szükségük.

Akiknek az otthonmaradás a legnehezebb

 • 2020 Május 14. / Czirják Ráhel

A kijárási korlátozás sokaknak az unalom és az elmaradt programok miatt kényelmetlen. Ám a családon belüli erőszak áldozatai számára ez a testi-lelki bántalmazásnak való nagyobb kitettséget jelenti.

Tudunk áldozatot hozni egymásért?!

 • 2020 Május 14. / Budainé Nagy Katalin

Bajai munkatársaink a járványhelyzet elindulását követően több telefonhívást is kaptak olyan veszélyeztetett korú, idős személyektől, akiknek gondot jelentett a napi bevásárlás, és a gyógyszerkiváltás.

Videótelefonálnak a Gondviselés Háza lakói

 • 2020 Május 14. / Budainé Nagy Katalin

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Országos Elnöksége a koronavírus miatti elszigeteltség mérséklésére indította el a videótelefonos és videóchates hívás nyújtotta kapcsolattartási lehetőséget az általa fenntartott

Máltai hírek Jánoshalmáról a koronavírus idején

 • 2020 Május 13. / Budainé Nagy Katalin

Kozma Imre atya, a koronavírus-járvány kitörésekor küldött üzenetében mondja: „Ez a járvány elodázhatatlanul felelős magatartást követel tőlünk önmagunk miatt, és egymásért kötelező felelősségünk miatt.”

Aki hónapokon át két szatyorban hordta az életét

 • 2020 Május 13. / Illés Rozália

Rászorulóként ismertük meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kiskunfélegyházi Csoportjánál Józsit, aki rendszeresen felkeresett bennünket élelmiszer- és ruhaadományért...

Metrós egységcsomagok és egyéb adományok kiosztása a Dél-Alföldi Régióban

 • 2020 Május 13. / Budainé Nagy Katalin

2020. április 22-én és 23-án kerültek kiosztásra a központunkból kapott metrós egységcsomagok és egyéb adományok a Dél-Alföldi Régió csoportvezetőinek, mentorainak.

Humanitárius körkép

 • 2020 Május 13. / Tamássy Bence

Míg a fejlett világ a koronavírus-járvány következményeitől retteg és hoz korlátozásokat, a harmadik világban éppen ezek a korlátozások vezetnek humanitárius katasztrófahelyzetekhez.

Járvány idején bővülő bicikliút-hálózat a fővárosban

 • 2020 Május 12. / Czirják Ráhel

A járvány miatt a közlekedési viszonyok is megváltoztak, amire a Fővárosi Önkormányzat – többek között – ideiglenes kerékpársávok kialakításával reagált.

Ellenőrizze adóbevallását és rendelkezzen az egy százalékról!

 • 2020 Május 11. / Tamássy Bence

A koronavírus-járvány miatt a személyi jövedelemadó bevallásának és befizetésének törvényben foglalt határidejét nem hosszabbították meg, a dátum továbbra is 2020. május 20.

Kéktúra a négy fal között

 • 2020 Május 8. / Czirják Ráhel

Bár a kijárási korlátozás lehetővé teszi a szabadidős sporttevékenységet és szabadidős célú gyalogos közlekedést, a túrázással, kirándulással kapcsolatosan megoszlanak a vélemények.

Nem hagyjuk magukra, akik csak ránk számíthatnak – Pápán házhoz megy a máltai segítség

 • 2020 Május 8. / Parák Eszter, Majoros Árpád / maltai.hu

Van olyan nap, amikor akár negyven ember is megfordul a Máltai Szeretetszolgálat pápai támogató szolgálatának kisbuszában. Iskolába, orvoshoz, munkahelyre szállítják a fogyatékkal élő embereket.

Olaszországban 109 pap halt meg a koronavírus-járványban

 • 2020 Május 7. / Tamássy Bence

Április közepéig 109 római katolikus pap halt meg Olaszországban a járvány következtében, közülük sokan azoktól a betegektől kapták el a betegséget, akik számára kiszolgáltatták a szentségeket.

Jószolgálati nagykövetünk látogatása

 • 2020 Május 7. / Suri Szilvia

Herczegh Anita asszony, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete az elmúlt hetekben is aktívan segítette a Szeretetszolgálatot.

Etesd a dokit!

 • 2020 Május 6. / Czirják Ráhel

Etesd a dokit! elnevezéssel indított jótékonysági mozgalmat az egészségügyben dolgozók támogatására Keve Márton séf.

Hiteltörlesztési moratórium – Mire érdemes figyelnünk?

 • 2020 Május 5. / Tamássy Bence

A Kormány a koronavírus gazdaságot érintő hatásainak enyhítése érdekében intézkedéseket rendelt el, amelyben a folyósított lakossági és vállalati hitelek ügyfelek általi visszafizetését 2020. december 31-ig felfüggeszti.

Bajban az állatmenhelyek is

 • 2020 Május 4. / Czirják Ráhel

A koronavírus-járvány az állatmenhelyeket is negatívan érintette. A drasztikusan lecsökkenő bevételek miatt sok helyen ellehetetlenült az állatok ellátása, ami nemcsak állatvédelmi, hanem közegészségügyi és járványügyi probléma is.

Hogyan értesítsük a mentőket, ha baj van?

 • 2020 Április 30. / Tamássy Bence

Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy mentőt kell hívnia saját maga vagy más számára. De kit is kell hívni ilyenkor és mit kell mondani?

Szeretethang a vonalban

 • 2020 Április 28. / Czirják Ráhel

A járványhelyzet miatt otthon rekedtek magányának leküzdésére indítottak telefonos segítő szolgálatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régió Kiskunfélegyházi Csoportjának önkéntesei.

Virágözön karantén idején

 • 2020 Április 28. / Pintér-Papp Eszter

A koronavírus-járvány valamennyi szociális intézményünket új kihívások elé állította. A bentlakásos intézmények dolgozói mellett az otthonközeli ellátásokat nyújtó kollégák is rengeteg új, eddig nem ismert helyzettel néznek szembe, melyek kezelése, a problémák megoldása sokszor nem kis kreativitást kíván.

Hajléktalanellátás a Közép-Magyarországi Régióban

 • 2020 Április 28. / Suri Szilvia

A hajléktalan emberek egészségügyi ellátásában is történtek változások az elmúlt hetekben. Megnyílt az első olyan menedék, amely karantént biztosít a vírusgyanús hajléktalan emberek számára

Lelki segély járvány idején

 • 2020 Április 27. / Tamássy Bence

A mostani járványhelyzet komoly megpróbáltatást jelent az emberek lelki egészsége szempontjából is. Egyházaink az eddigieknél is több ilyen lehetőséget kínálnak, ezeket gyűjtöttük össze.

Bringaadomány az egészségügyi és szociális dolgozóknak

 • 2020 Április 24. / Czirják Ráhel

Bringaadomány az egészségügyi és szociális dolgozóknak, a Magyar Kerékpároskulb

Vásárlási tanácsok időseknek

 • 2020 Április 23. / Tamássy Bence

A mindennapi élethez szükséges termékek, így legfőképpen az élelmiszerek beszerzésére ebben az időszakban is szükség van, így ehhez próbálunk néhány hasznos tanáccsal szolgálni.

Home office tippek a WIRED-től

 • 2020 Április 22. / Czirják Ráhel

Home office tippek a technológiai újdonságokkal foglalkozó amerikai WIRED havilaptól.

Járványok a múltban

 • 2020 Április 20. / Tamássy Bence

A modern járványügy és a védőoltások megjelenéséig az emberiség időről időre találkozott egy-egy olyan kórokozóval, ami tömeges megbetegedésekhez és halálhoz vezetett világszerte.

A Miutcánk és a MOL Limo összefogása az idősekért

 • 2020 Április 17. / Czirják Ráhel

Új kezdeményezés a Miutcánk.hu és a MOL Limo összefogása, mellyel az idősebb lakosságnak kívánnak segítséget nyújtani.

Élő közvetítések kisgyermekes szülőknek

 • 2020 Április 16. / Tamássy Bence

A már hosszú ideje – és ki tudja, még meddig? – tartó otthoni kényszerpihenő mindenki számára komoly megpróbáltatást jelent. Talán még inkább igaz ez a kisgyermekes szülőkre, hiszen az ovis vagy kisiskolás gyerekek még nem tudják önállóan kitölteni szabadidejüket.

Nézzük a jó oldalát: a COVID-19 környezeti hatásai

 • 2020 Április 15. / Czirják Ráhel

Bár a járvány és a nyomában járó gazdasági következmények globális szinten óriási megpróbáltatást jelentenek, mégis beszélhetünk pozitív hozadékról: méghozzá az emberi tevékenységektől sokat szenvedett természeti környezetben.

Ferenc pápa gondolatai a koronavírus-válságról

 • 2020 Április 14. / Tamássy Bence

A Szentatya gondolatai a koronavírus-járvány idején az egyház küldetéséről, a szegényekről, és a betegekért az életüket és egészségüket kockáztató szolgálókról.

Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök üzenete Húsvét közeledtével

 • 2020 Április 8.

Győri-Dani Lajos videóüzenete

Hitélet koronavírus idején

 • 2020 Április 8. / Tamássy Bence

Hála Istennek, ebben a rendkívüli helyzetben sem kell lemondanunk hitünk megéléséről, sőt azt új elemekkel gazdagíthatjuk. Ehhez szeretnénk a következőkben pár hasznos ötletet, javaslatot nyújtani.

Programok a négy fal között

 • 2020 Április 7. / Czirják Ráhel

A járványügyi helyzet következtében a tavaszi programok szinte teljes egészében dugába dőltek,A megváltozott helyzethez szerencsére a kulturális szféra szereplői is igyekeznek alkalmazkodni!

Győri-Dani Lajos: A Szeretetszolgálat megelőző védekezéséről és a húsvéti előkészületekről

 • 2020 Április 4.

Győri-Dani Lajos videóüzenete

#PLAKÁT - Amit a kijárási korlátozásról tudni kell

 • 2020 Március 30.

Letölthető, nyomtatható színes plakát

Amikor járvány idején Skype-on bejelentkezik a pápa

 • 2020 Március 26.

A spanyol La Sexta tévécsatorna skype-os interjúja Ferenc pápával a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

#maradjotthon - A máltai nyugdíjasok énekes felhívása

 • 2020 Március 26.

Maradj otthon! - ezt kérik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Esthajnal Időskorúak Otthona idős lakói.

#PLAKÁT - Ajtótábla önkéntes karantén

 • 2020 Március 25.

Letölthető, nyomtatható színes plakát

Szájmaszkokat készít a Máltai Szeretetszolgálat

 • 2020 Március 25.

A Tiszaburai Varrodában naponta mintegy 1200 darab maszk készül, a szájmaszkokat a karitatív szervezet saját szükségleteinek kielégítésére gyártja.

MMSZ: Közös azonosító igazolványt adott ki a hat nagy karitatív szervezet a koronavírus járvány idejére

 • 2020 Március 24.

A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsban együttműködő segélyszervezetek közös munkatársi-önkéntes igazolványt készítettek, mellyel a segítő szakemberek és önkéntesek igazolhatják magukat munka közben, a kártyán található telefonszámon ellenőrizhető a személyazonosságuk.

#PLAKÁT - Munkába indulás előtt

 • 2020 Március 23.

Letölthető, nyomtatható színes plakát

MMSZ: Így működik a távkorrepetálás

 • 2020 Március 21.

Távkorrepetálást indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a karitatív szervezet munkatársai a tanulásban segítségre szoruló gyermekeket kötik össze a segítségüket felajánló fiatalokkal.

Győri-Dani Lajos: A magyar máltaiak

 • 2020 Március 20.

Győri-Dani Lajos videóüzenete

Győri-Dani Lajos: Idősek és fogyatékkal élők, iskolák, oktatás, rászoruló családok

 • 2020 Március 19.

Győri-Dani Lajos videóüzenete

#VIDEÓ - A kézmosás és kézfertőtlenítés helyes technikája

 • 2020 Március 18.

Oktató, ismeretterjesztő videó

#PLAKÁT - A helyes kézmosás hat lépése

 • 2020 Március 18.

Letölthető, nyomtatható színes plakát

#PLAKÁT - Az adomány felfüggesztése

 • 2020 Március 18.

Letölthető, nyomtatható színes plakát

Győri-Dani Lajos: Felelősségünk a világjárványban, a Máltaiak feladata és küldetése...

 • 2020 Március 17.

Győri-Dani Lajos videóüzenete

#LISTA VÉGE