Cikkek

#CIKK - Mit kell tudni az Egészségügyi Világszervezetről (WHO)?


A koronavírus-járvány kapcsán az utóbbi hónapokban azok is megismerkedtek a WHO nevével és tevékenységével, akik korábban nem is hallottak erről a szervezetről. A vírus kapcsán a szervezet a nemzetközi politika kereszttüzébe került, ami odáig vezetett, hogy az Egyesült Államok elnöke visszavonta a WHO-nak juttatott finanszírozást. Az alábbiakban megpróbáljuk áttekinteni, mi is ez a szervezet és hogyan működik.

MILYEN SZERVEZET A WHO?


Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az ENSZ egészségügyért felelős irányító és koordináló szakosított szerve. A WHO 1948-ban kezdte meg működését; alkotmánya 1948. április 7-én lépett életbe. Ezen a napon ünnepeljük minden évben az egészség világnapját. A tagországok száma: 194.

A WHO legfőbb célkitűzése, hogy minden ember számára biztosítsa az egészség lehető legmagasabb szintjét. A WHO alkotmánya szerint az egészség a teljes fizikai, mentális és szociális jólét állapota, nem csupán a betegség vagy bizonytalanság hiánya.

A WHO legfőbb döntéshozó szerve a Világegészségügyi Gyűlés, amely minden év májusában Genfben ülésezik, és amelyen minden tagország delegáltja részt vesz. A WHO döntéseit és politikáját a Végrehajtó Tanács valósítja meg, amely 34 egészségügyi szakemberből áll. Tagjait 3 évre választják.

MIVEL FOGLALKOZIK A WHO?


Számos olyan területen van aktívan és láthatóan jelen a WHO, amely hétköznapjainkat közvetlenül is érinti: legyen szó a daganatos megbetegedések megelőzéséről, járványok megfékezéséről, vagy egy katasztrófa sújtotta terület sürgősségi ellátásáról. Ugyanígy a szervezet tevékenységének fókuszpontjában áll még az ivóvíz és az élelmiszerek biztonságának a kérdése, vagy a magas színvonalú egészségügyi ellátás igazságos, mindenki számára hozzáférhető biztosítása. Ezek mellett a dohányzás-, alkohol- és baleset-megelőzési programjaik és az egészséges táplálkozás és életmód elősegítése mind olyan területei a szervezet munkájának, amelyek közvetlenül vagy közvetetten, de hatással vannak a mindennapi életünkre.

Mindemellett a WHO-nak számtalan olyan tevékenysége is van, amelyek kevésbé látványosak ugyan, de jelentőségük felmérhetetlen: a rövid és hosszú távú, nemzetközi szinten folyó kutatások és elemzések, vagy a WHO adatszolgáltatási és szabványrendszere világszerte meghatározzák az egészségügyi politikákat. A több ezer szakember öt kontinensen folyó összehangolt munkájának köszönhetően a WHO egyedülálló és nélkülözhetetlen szerepet tölt be a világ egészségügyi színpadán.

KI FINANSZÍROZZA A WHO-T?


Nagy port kavart Donald Trump amerikai elnök döntése a WHO-nak juttatott amerikai hozzájárulás visszavonásáról. Trump azért döntött így, mert úgy vélte, hogy a WHO a kínai politika érdekeinek megfelelően járt el a járvány kezdeti szakaszában és ezzel a hozzáállásával gátolta a világ többi részének felkészülését a pandémiára. Az USA hozzájárulásának megvonása valóban érzékeny veszteség lehet a WHO-nak, mivel Washington járul hozzá legnagyobb mértékben a szervezet programjainak finanszírozásához. A 2020–2021 közti kétéves időszakban ez az összesen 553 millió amerikai dollárra rúgó hozzájárulás a szervezet teljes költségvetésének 9%-át tenné ki. Ez az összeg közel háromszorosa a Kína által befizetendőnek. Ezen kívül a legnagyobb hozzájárulók közé az alábbiak tartoznak:

- Egyesült Királyság: 519 millió amerikai dollár

- Bill és Melinda Gates Alapítvány: 340,9 millió amerikai dollár

- Európai Bizottság: 269,8 millió amerikai dollár

- Németország: 228,7 millió amerikai dollár

- Japán: 217,2 millió amerikai dollár

Források: Reuters.com, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapja, a WHO magyarországi irodájának honlapja

 • 2020 Június 5. / Tamássy Bence

#CIKK - 2019 legjobb fotói idehaza és külföldön


Ha szereti a fényképeket, akkor több izgalmas gyűjteményt is hoztunk, amit érdemes lehet megnézni. Ezek voltak 2019 legjobb képei Magyarországon és a nagyvilágban:

MAGYARORSZÁG 365


A magyar kormány 2019-ben hirdette meg a Magyarország 365 fotópályázatot, melynek célja, hogy bemutassa hazánk értékeit. Az amatőr és hivatásos fotográfusok három kategóriában nevezhettek: természet és táj, épített és tárgyi örökség, városi és vidéki közösségi és életképek. Összesen 20 ezer képet küldtek be a résztvevők.

A nyertes képeket ezen a linken, vagy a képre kattintva tekintheti meg.


A teljes galéria pedig ezen a linken érhető el.

SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2020


Idén 13. alkalommal került megrendezésre a Sony fotós világversenye, melyre 4 kategóriába tartozó résztvevők nevezhettek: professzionális fényképészek, nyitott kategória, hallgatók (egyetemi intézmények számára), fiatalok (12–19 évesek képei). A fényképeket több téma mentén lehetett beküldeni: az építészettől a tájképeken át a portrékig és utcafotókig bezáróan. Az ingyenes verseny zsűrijét egy hivatásos fotósokból álló szakmai gárda alkotja, a világ minden részéről. A verseny összdíjazása 60 000 dollár, plusz a Sony legújabb digitális fotós felszerelése.

2019 – összesen 10 témakörben készült – legjobb fotóit ezen a linken, vagy a képre kattintva érheti el.

 • 2020 Június 4. / Czirják Ráhel

#CIKK - Vásároljunk helyi termelőktől!


A koronavírus-járvány miatti korlátozások a világon mindenhol, így Magyarországon is megváltoztatták a vásárlási szokásokat, és nőtt az online vásárlások részaránya. A nagy áruházláncok számára mondhatni „megérte” a válság, hiszen robbanásszerűen megnőtt a forgalmuk. A piacokon termékeiket árusító helyi termelők viszont visszaesést könyvelhettek el az eladásokban. A válság elmúltával fontos, hogy támogassuk őket, hiszen magyar munkahelyekről van szó. Azonban az előnyök kétoldalúak, mivel azáltal, hogy helyi termelőktől szerezzük be az élelmiszert, mi és családunk is egészséges táplálékhoz jutunk hozzá. Idézhetjük itt Ferenc pápa „Laudato Si kezdetű, közös otthonunk gondozásáról” szóló enciklikájának azt a részét is, melyben a Szentatya XVI. Benedek pápát idézi: „A vásárlás nem pusztán gazdasági tett, hanem mindig erkölcsi cselekvés is.”

VIRTUÁLIS PIACOT INDÍTOTT AZ AGRÁRTÁRCA A MAGYAR TERMELŐKNEK


Nagy István agrárminiszter a napokban egy epertermesztő családi kertészetet meglátogatva elmondta, hogy a virtuális kereskedelem, a virtuális piacok megléte és szerepe megmarad a járvány elmúltával is, hiszen az emberek megtanulták a használatát, kényelmes, és friss magyar gyümölcsöt és zöldséget biztosít minden háztartásnak. Az agrárminiszter beszélt arról is, hogy az üzletben a vásárló dönt arról, hogy melyik terméket veszi le a polcról, a magyar kormánynak pedig az a feladata, hogy segítse, hogy a vásárló egyre tudatosabban részesítse előnyben a magyar termékeket. Ezt a folyamatot segíti a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy bevezetése, vagy a húspultokban a termékek származását jelölő kis zászlók használata.

Ennek elősegítésére indította el az agrártárca a Termelői kosár elnevezésű virtuális piacteret. Az online felületen gyakorlatilag egy virtuális világban lévő piac termékei között válogathatnak az érdeklődők. Meg lehet nézni a vásárolt termékeket, kiderül az értékesítő személye, és néhány kattintással az ország különböző pontjairól lehet vásárolni. A honlapon mostanra már több mint 200 termelő kínálja csaknem 600 termékét a vásárlóknak. A rendszerbe a regisztrációt követően a termelők maguk tölthetik fel a megtermelt és eladásra kínált terményeiket. A felület a https://www.termeloikosar.hu/ oldalon már elérhető!

HELYI BEVÁSÁRLÓI KÖZÖSSÉGEK


Azonban ilyen, webshop segítségével működő bevásárlói közösségeket (kosarakat) saját lakóhelyünk környékén is jó eséllyel tudunk találni. A bevásárlói közösségek céljai a helyi termékek számára piac biztosítása, a vásárlók egészséges élelmiszerekkel való ellátása, a helyi gazdaságfejlesztés és a közösségteremtés, szemléletformálás.

A kosár központi eleme egy webshop, ahova a termelők maguk tölthetik fel, mit kínálnak éppen, a vásárlók pedig egy meghatározott határidőig kiválaszthatják, hogy mire van szükségük. Ezt követően a termelők megkapják a rendelést, majd leszállítják a kosár központjába. A szervezők átveszik a termékeket a nyugtákkal együtt, és azokat már ők adják tovább a vásárlóknak, akik egy meghatározott idősávban érkeznek. Lényeges elem, hogy a kosár nem veszi meg a termékeket a termelőktől, hiszen akkor odalenne az őstermelőknek járó áfamentesség, csupán átveszi azokat. A közelben lévő közösségeket a https://kosarkozosseg.hu/ oldalon tudjuk keresni.

 • 2020 Június 3. / Tamássy Bence

#CIKK - Fesztiválzenekar budapesti szerenádja


Korábban már írtunk a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) online koncertjeiről, ám a kijárási korlátozás feloldásával újabb formában szórakoztatják a Nagyérdeműt Budapesten.

BFZ A JÁRVÁNY IDEJÉN


A koronavírus tavasztól Magyarországon is ellehetetlenített mindenféle közösségi programot, így a klasszikus zenei koncerteket is. Vagy legalább is olyan formában, ahogy eddig ismertük. Az új helyzethez alkalmazkodva számos formáció – köztük a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) – jelent meg az online térben. A BFZ karantén koncertjei továbbra is folytatódnak, ám a kijárási korlátozás feloldásával újabb formában szereznek örömet a klasszikus zene szerelmeseinek a fővárosban.

SZERENÁD A FŐVÁROSBAN


„Zenére a járvány alatt is szükség van” – olvasható a zenekar honlapján. Ezért muzsikusaik júniusban szerenáddal készülnek a főváros lakói számára. Egy hónap alatt több mint 200 házba látogatnak el, hogy a lakóházak, társasházak belső udvarain felhangozzon a muzsika, amit az ablakokból, erkélyekről élvezhetnek a lakók.

A 10-15 perces ingyenes koncertet a Fesztiválzenekar kamaraformációi adják, minden vasárnap és hétfőn, egy előre megbeszélt időpontban. „Kérjük, minél többen hallgassák a zenét otthonaikban, mi csak egy kis mosolyt és tapsot kérünk viszonzásul” – mondja Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója.

A minikoncertek nem nyilvánosak, csak az adott ház lakóközösségének szólnak, így teljesen biztonságosak. Ha szeretné, hogy Önöknél is szerenádozzon a Fesztiválzenekar, írjon e-mailt a szerenad@bfz.hu email-címre!

 • 2020 Június 2. / Czirják Ráhel

#CIKK - Újraindul a hitélet, mire figyeljünk?


A járvány lecsengésével újra lehetőség nyílt a hitéleti tevékenység gyakorlására is. A történelmi egyházak az elmúlt hetekben kialakították az istentiszteletek újrakezdésének feltételeit, amelyekről közleményeket is kiadtak. A továbbiakban ezeknek a legfontosabb pontjairól szeretnénk összefoglalást nyújtani.

MAGYAR KATOLIKUS EGYHÁZ


Nyilvános szentmisék és más liturgikus cselekmények elsősorban templomokban vagy alkalmas szabadtéri környezetben, a liturgikus szabályok szerint tarthatók. Ennek során gondosan tartsák meg a mindenkori állami előírásokat.

A szertartások során ügyeljenek arra, hogy az egyes résztvevők között két méter távolságot tartsanak. Fertőtlenítsék a kilincseket és a padokat, helyezzenek el kézfertőtlenítőt a bejárat közelében. A papok és a segédkezők a szentmise és az áldoztatás előtt és után alaposan fertőtlenítsék kezüket. Áldoztatás közben minden áldoztató viseljen védőmaszkot.

Figyelmeztessék a résztvevőket a szájat és orrot eltakaró eszköz (védőmaszk, sál, kendő) használatára.

A gyóntatás nagyobb helyiségben vagy szabadtéren történjék, a fenti óvintézkedésekkel.

A szenteltvíztartók továbbra is üresen maradnak, a szentáldozás kizárólag kézbe adással történik.

Perselyezés, adománygyűjtés a mise végén történjen.

További intézkedésig az egyházmegyék nagy részében fennmarad a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentés, valamint a több gyónónak egyéni bűnvallomás nélkül adható általános szentségi feloldozás lehetősége. Aki azonban így feloldozásban részesül, az később a legközelebbi egyéni gyónása során tartozik bűneit megvallani.

Az online közvetítések továbbra is zajlanak.

MAGYARORSZÁGI EVANGÉLIKUS EGYHÁZ


Mostantól fogva – az online közvetítések lehetőség szerinti biztosításával – a hívek személyes részvételével újra lehetséges a gyülekezeti alkalmak szabad téren vagy fedett helyen történő megtartása, amennyiben a gyülekezeti elnökségek Védekezési Szabályzatot fogadnak el. Ebben a következőkre kell kitérni:

• az alkalmak előtt és után biztosítják az alapos szellőztetést és fertőtlenítést;

• ha van rá mód, több ajtót használnak, amelyek az alkalmak során lehetőség szerint nyitva maradnak;

• a bejárat(ok)nál feltűnő helyen kitéve gondoskodnak kézfertőtlenítésről;

• az ültetés úgy történik, hogy – az egy háztartásban élőket leszámítva – a személyek között biztosított minden irányban legalább 1,5 m távolság;

• a liturgiai szolgálatot végzők kivételével mindenki maszkot visel, erről szükség esetén a gyülekezet gondoskodik;

• az istentiszteletek rövidített liturgiával és kevés énekléssel folynak;

• mindenki a saját énekeskönyvét vagy mobil eszközét használja, illetve ajánlott az énekek előzetes kiosztása vagy kivetítése;

• úrvacsoraosztásra a következő hetekben lehetőleg nem kerül sor, ha mégis, akkor se igyanak közös kehelyből;

• offertórium gyűjtése a kijáratnál elhelyezett persellyel;

• minden alkalmon megfelelő számú szervező és segítő vesz részt, akik a Védekezési Szabályzat betartásáról gondoskodnak.

MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ


A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa arra kéri a gyülekezeteket, hogy az egyházközségek elnökségének felelős döntése szerint, az előírt higiéniai és biztonsági szabályok betartásával tartsanak istentiszteleteket – ahol zsúfoltság várható, lehetőleg külön istentiszteleti alkalmat szervezzenek a 65 éven felülieknek.

A szabályozás betartásához a Tiszántúli Református Egyházkerület által közreadott iránymutatások figyelembevételét javasolják. Eszerint a templomba való belépéskor kézfertőtlenítő használata javasolt, emellett az istentiszteleten kizárólag szájmaszkkal, sállal vagy kendővel eltakart arccal vehetnek részt a gyülekezeti tagok. A templomban is tartani kell a jogszabályban meghatározott másfél méteres védőtávolságot, ugyanakkor a családtagok és egy háztartásban élők természetesen ülhetnek egymás mellett.

 • 2020 Május 29. / Tamássy Bence

#CIKK - Erdősítés drónokkal


A drónok egyre elterjedtebbek napjainkban, ám a látványos videók és fotók készítésén túl az élet számos más területén is alkalmazhatók. Például a Föld megmentésére.

FÁK: A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MEGOLDÁSÁNAK KULCSAI


A globális klímaváltozás alapvető oka, hogy az ipari forradalom óta az emberi tevékenység következtében több üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mint amennyit a természet el tud nyelni, aminek hatására a Föld átlaghőmérséklete folyamatosan növekszik, veszélyeztetve az emberiséget. 2018-ban ez összesen 34 milliárd tonna szén-dioxidot jelentett.

A CO2 megkötésének leggyorsabb és legolcsóbb módja a fák ültetése. Egy fa ugyanis átlagosan közel 20 kg CO2-ot képes elnyelni évente. Vagyis nagyarányú erdősítéssel semlegesíthetővé válna az emberi tevékenység légkörre gyakorolt hatása. E nélkül viszont belátható időn belül katasztrofális következményei lesznek az általunk végzett környezeti pusztításnak.

Ám, míg a fakitermelés terén a gépesített, precíziós megoldások már régóta működnek – minimálisra csökkentve az emberimunkaerő-igényt –, a fák ültetésénél még mindig alacsony a hatékonyság: emberek ásókkal végzik a munkát. Ezen a helyzeten kíván változtatni egy kanadai startup, a Flash Forest, ami drónokat használna erdősítésre.

FAÜLTETŐ DRÓNOK


A Flash Forest olyan eljárást dolgozott ki, amivel az erdősítés sokkal gyorsabb és olcsóbb, mint emberi munkaerőre alapozva. A folyamat során légi térképezéssel mérik fel a terepet, majd az ökológiai szempontokat szem előtt tartva drónok végzik a fák ültetését. Egy drón olyan gyorsan dolgozik, mint 10 ember, egy drónpilóta pedig egyszerre 10 gépet is képes irányítani.

A drónok különleges podokat, vetőmaghüvelyeket lőnek ki, amikben kicsírázott magok vannak, így gyorsítva a fák növekedésének folyamatát. A Flash Forest célja, hogy 2028-ra összesen 1 milliárd fát ültessen.

Forrás: Flash Forest / Studio 549 / Vimeo.

 • 2020 Május 28. / Czirják Ráhel

#CIKK - Május, Szűz Mária hónapja


Május hónap a nevét Maia római istennőről kapta, aki a természet tavaszi újjászületését, a női termékenységet testesítette meg a római mitológiában. Mivel a keresztény gondolkodásban Szűz Mária minden megújulás és szépség forrása, már a 13. századtól összekapcsolják a hívek a hónapot a Szűzanyával. Írásos emlékek tanúskodnak arról, hogy X. Alfonz, Kasztília uralkodója májusban énekelve magasztalta a Szent Szűz ábrázolásait, és ez a szokás a hívek körében is egyre elterjedtebbé vált. Néhány évszázaddal később Néri Szent Fülöp Rómában arra biztatta fiataljait, hogy májusban virágkoszorúkkal ékesítsenek minden Madonna-képet. A 19. században a szeplőtelen fogantatás dogmája újra előtérbe helyezte a Mária-tiszteletet, és ekkortól vált általánossá, hogy a Mária-tisztelő hívek május minden estéjén elvégzik templomukban a loretói (magyarosan lorettói) litániát.

Májushoz több Mária-ünnep is kapcsolódik, ezeket mutatjuk be az alábbiakban.

ANYÁK NAPJA (MÁJUS ELSŐ VASÁRNAPJA)


A II. Vatikáni Zsinatot követő 1970-es liturgikus reformig május első vasárnapján hagyományosan Mária „szűz anyaságát” – istenanyaságát és örök szüzességét – ünnepelte az egyház a „Jó Pásztor Anyja” címét dicsérve. Nem véletlen, hogy amikor 1925-ben Magyarországon is bevezették az anyák napját, a dátum erre a meglévő Mária-ünnepre került.

A FATIMAI BOLDOGSÁGOS SZŰZ MÁRIA NAPJA (MÁJUS 13.)


1917. május 13-án egy Cova da Iria („Béke völgye”) nevű helyen, a portugáliai Fatima közelében három pásztorgyermek, a tízéves Lúcia Santos és unokatestvérei, a kilencéves Francisco és a hétéves Jacinta Marto egy asszonyt pillantottak meg, aki ragyogóbb volt, mint a nap. Ezt követően több jelenésre is sor került, a Szűzanya pedig három titkot bízott a gyermekekre.

A három titok közül az első a pokol látomása és azoknak a büntetéseknek a jövendölése, melyek a világra várnak, ha nem hallgat Mária intésére; a második titok Mária Szeplőtelen Szíve tiszteletének kinyilatkoztatása, mely reménycsillag a világ békéje és a lelkek üdvössége számára. E titkokat 1942-ben hozták nyilvánosságra.

A harmadik titkot Lúcia nővér 1959-ben egy zárt borítékban eljuttatta XXIII. János pápának, aki elolvasása után úgy döntött, hogy nem tárja fel annak tartalmát. Nyilvánosságra hozataláról II. János Pál pápa határozott 2000-ben. II. János Pál ellen 1981. május 13-án követtek el merényletet a Szent Péter téren. A fatimai jelenések első napja és a merénylet időpontja közti egybeeséssel kapcsolatban így nyilatkozott: „Nem tudom, ki adta a fegyvert a gyilkos kezébe, de azt tudom, hogy ki térítette el a golyót, egy láthatatlan kéz, egy anyai kéz irányította.”

Egy évvel a merénylet után a szentatya Fatimába zarándokolt, hogy hálát adjon a Szűzanyának. A lövedéket, mely megsebesítette, ma is a fatimai Mária-szobor koronájában őrzik.

SZŰZ MÁRIA, A KERESZTÉNYEK SEGÍTSÉGE (MÁJUS 24.)


Szűz Mária, a keresztények segítsége liturgikus ünnepét VII. Piusz rendelte el szabadulása emlékére: amikor Napóleon elűzte a pápát Szent Péter székéből, és fogságban tartotta Franciaországban, a pápai államot pedig birodalmához csatolta, az egész Egyház buzgón imádkozott, a Boldogságos Szűz oltalmát kérve. VII. Piusz a loretói litánia fohászai között szereplő megnevezéssel fordult védelemért Máriához, a keresztények segítségéhez. Napóleon Moszkva alatt vereséget szenvedett, a pápa 1812-ben kiszabadult. 1814. május 24-én magyar huszárok díszkíséretével és védelmével vonult be Rómába. 1815-ben a pápai állam is visszakerült fennhatósága alá. VII. Piusz a Szűzanya iránti hálából, Mária tiszteletére rendelte el az ünnepet május 24-ére – Szűz Mária, a keresztények segítsége elnevezéssel. E napon ünnepli az Egyház a népét megmentő Eszter királynőt, Mária előképét is.

MÁRIA, AU EGYHÁZ ANYJA (PÜNKÖSDHÉTFŐ)


Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció 2018 tavaszán elrendelte a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának kötelező emléknapját, melyet pünkösdhétfőn ünneplünk a liturgiában.

A II. Vatikáni Zsinat végén, 1964 novemberében VI. Pál pápa bejelentette, hogy Máriát mint az Egyház Anyját (Mater Ecclesiae) is tiszteljük. Az Egyház Anyja titulus, mellyel 1980 óta a loretói litániában is megszólítjuk a Szűzanyát, jóllehet sokak számára idegenül hangzik, közelebb hozza a hívők számára Mária istenanyaságának azt a „kiterjesztését”, melyet Fiának misztikus Teste, az Egyház irányában él meg, és amelynek köszönhetően mi magunk, Krisztusban megkeresztelt emberekként Máriára mint égi Édesanyánkra tekinthetünk. A liturgikus emléknap megválasztása átgondolt döntés eredménye, hiszen az Istenszülő közbenjáró imájának nagyon is köze van a pünkösdi Lélek-áradáshoz: „ott volt a teremben, ahol az apostolok arra készültek, hogy átvegyék a Szentléleknek, az igazság lelkének ezt a küldetését” (II. János Pál, Redemptoris Mater, 26).

Forrás: Magyar Kurír

 • 2020 Május 27. / Tamássy Bence

#CIKK - Hamarosan külföldre is utazhatunk


A járvány visszaszorulásával az országok is fokozatosan kezdik megnyitni határaikat, így hamarosan külföldre is utazhatunk.

A járványhelyzet javulásával Magyarország egész területén feloldották a kijárási korlátozást. Európa több más országában is enyhülnek a korlátozások, a nyár folyamán pedig van, ahol a határokat is fokozatosan megnyitják a külföldiek előtt. Az Index összefoglalójából a következő részletek derülnek ki.

AUSZTRIA


Ausztria június 15-től nyitja meg teljesen a határait Magyarország, Csehország, Szlovákia, Németország és Svájc felé. Bár az osztrák–magyar határon május 13-án két határátkelőt is megnyitottak (Jánossomorja, Alsószölnök), azt egyelőre még csak az ingázók használhatják. Ám június közepétől a turisták is átmehetnek Ausztriába, a teljes közös határszakaszon, ahol ráadásul tárt karokkal fogadják őket, ugyanis május 15-től a vendéglátóhelyek és múzeumok, május 29-től pedig a szálláshelyek és szabadidős intézmények is újra kinyitnak osztrák szomszédainknál.

HORVÁTORSZÁG


Jó hír a tengerpartra vágyóknak, hogy május 29-től teljesen feloldják a korlátozásokat a horvát–magyar határon, így Szlovákia, Csehország és Ausztria mellett a magyar állampolgárokkal szemben is feloldják a beutazási korlátozásokat. A horvátok egy mobiltelefonos alkalmazás bevezetését is tervezik a beutazások meggyorsításának elősegítése érdekében.

SZLOVÉNIA


Európában Szlovénia jelentette be elsőként, hogy a járvány náluk hivatalosan is véget ért. Ezután a horvát határt gyorsan meg is nyitották, más, köztük a magyar határszakaszról pedig most tárgyalnak. A szlovén–magyar határ várhatóan június elején nyílik meg a turisták előtt. Akkor pedig már a hotelek és wellnessközpontok, illetve más szabadidős létesítmények is kinyithatnak szomszédunknál.

OLASZORSZÁG


A sokáig Európa első számú gócpontjaként számon tartott Olaszország május 21-én jelentette be, hogy június 3-án megnyitja határait az uniós állampolgárok előtt. A beutazóknak nem kell karanténba vonulniuk, viszont a szájmaszk viselése és a védőtávolság megtartása továbbra is kötelező mindenki számára.

GÖRÖGORSZÁG


A járványhelyzet javulása miatt június 15-től Görögország is fokozatosan megnyitja kapuit a külföldiek előtt. Athénba már ekkortól lehet repülni, a szállodák nagy része is ekkortól lesz nyitva, de a legtöbb légi járat csak július 1-jétől működik majd. A görög szigetekre való utazás korlátozását is feloldják.

SZLOVÁKIA


Északi szomszédunk egyelőre fenntartja szigorú utazási korlátozásait és a határellenőrzéseket június 26-áig meghosszabbították. Bár vannak sajtóinformációk arról, hogy a külföldieknek szóló határzárat esetleg június 15-én feloldanák, de az állami vezetés ezt a hírt még nem erősítette meg.

CSEHORSZÁG


Május 26-ától Csehország határai is nyitva állnak. Ám a belépéshez továbbra is szükséges negatív koronavírusteszt, amit szúrópróbaszerűen ellenőriznek.

LENGYELORSZÁG


Lengyelország – Szlovákiához hasonlóan – egyelőre kivár: június 12-ig meghosszabbította a határellenőrzést, és egyelőre érvényben marad a külföldiekre vonatkozó határzár is.

ROMÁNIA


A magyar–román határ május 21-én nyílt meg valamennyi átkelő előtt. Ám a román hatóságok által bevezetett járványügyi ellenőrzések miatt óriási sorok alakultak ki. A helyzet annyira kritikus lett, hogy lemondott posztjáról Ioan Buda, a román határrendőrség vezetője.

SZERBIA ÉS MONTENEGRÓ


Május 22-től vírusteszt és korlátozások nélkül léphetnek be Szerbiába a hazai és a külföldi utazók is, és Montenegróba is be lehet utazni, több tengerparti strand is megnyílik.

 • 2020 Május 26. / Czirják Ráhel

#CIKK - „Pray and Run” futózarándoklat


A Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye és a Futósport Egyesület immár negyedik alkalommal rendezi meg a Pray&Run futózarándoklatot, a jelen helyzetben a virtuális lehetőségek adta keretek között. A korábbi években a versenyek helyszíne Máriapócs volt, ami hazánk egyik kiemelt szakrális helyszíne, így kapcsolódik össze a futás és a zarándoklat.

FUTÓZARÁNDOKLAT – MIT TAKAR AZ ELNEVEZÉS?


A két ismert szó: futás és zarándoklat közös élményét. Futva zarándokolni, vagy zarándokolva futni. Két közeli mozgásforma találkozását. Ezt fejezi ki a Pray&Run (imádkozni és futni) elnevezés is.

MIÉRT PONT A FUTÁS?


Futni jó. A futás jó a testnek és jó a léleknek. A kettő együtt jó az embernek.

KIKET KÍVÁNNAK MEGSZÓLÍTANI A SZERVEZŐK A FUTÓZARÁNDOKLATTAL?


Mindenkit, aki szeret zarándokolni, mindenkit, aki szeret futni, s mindenkit, aki még nem tudja magáról, hogy szeret futni és zarándokolni.

MIÉRT IS KÜLÖNLEGES?


A futózarándoklat több szempontból is különleges és egyedi rendezvény. Különleges, mivel eredeti helyszínén, Máriapócson „az ég és a föld összeér”. Különleges, mert sokan zarándokoltak már, s talán sokan szoktak futni is, de futva zarándokolni, bizonyára még egyedülállóbb élmény lehet.

NEM CSAK SPORT, JÓTÉKONYSÁG IS


A regisztrációs díjat a szervezők adománynak szánják, a bevétellel a Szent Miklós Görögkatolikus Gyermekvédelmi Intézmény gyermekeinek sportolási lehetőségének fejlesztését támogatják. A futásban részt vevők között pedig Pray&Run egyedi gyártású, professzionális futómezeket és csősálakat sorsolnak ki.

Először teljesítsd utána nevezz!

Távok, díjak:

1 km, 5 km, 10 km, 21 km

Nevezési díj: 1000 Ft

Teljesítsd bárhol bármikor!

Nevezni a következő linken lehet: https://nevezesek.hu/event/prayandrun/nevezes

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye, Futósport Egyesület

 • 2020 Május 25. / Tamássy Bence

#CIKK - Telefonos applikáció segíti a vírus elleni küzdelmet


A koronavírus terjedésének nyomon követése kulcsfontosságú a terjedés megállításához. Ebben nyújt segítséget a VírusRadar mobilapplikáció.

KONTAKTUSKUTATÁS MOBILLAL


A járvány megfékezésében kulcsfontosságú szerep jut a kontaktuskutatásnak, melynek feladata, hogy feltárja, az igazoltan COVID-fertőzött személy kikkel állt fizikai kapcsolatban korábban, akiket megfertőzhetett. Az ő időben történő izolációjukkal ugyanis megakadályozható a továbbfertőzés folyamata. Ebben segít a VírusRadar elnevezésű mobilalkalmazás, amit az északmacedón Nextsense fejlesztett ki, majd ajánlott fel ingyen más országoknak, a járvány elleni küzdelemben. Az alkalmazást Magyarországon a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség üzemelteti.

„A VírusRadar mobilalkalmazás kiegészítő intézkedés azon tevékenységekhez, amelyeket a hatóságok folyamatosan végeznek a COVID–19-cel potenciálisan fertőzött személyek kimutatására. A VírusRadartól származó adatokat a járványügyi szakemberek integrálják a COVID–19-nek potenciálisan kitett személyek nyomon követésének folyamatába, amelyhez a VírusRadar felhasználói beleegyezésüket adják” – olvasható az applikáció honlapján.

Az alkalmazás Bluetooth használatával névtelenül rögzíti azokat a felhasználókat, akik huzamosabb ideig veszélyesen közel tartózkodtak egymáshoz. Így, ha valaki megfertőződik, a tárolt adatok segítségével lehetőség van visszafejteni, hogy kikkel került korábban kapcsolatba, akiket ilyen módon lehetőség van értesíteni az esetleges kockázatról.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ


A program használata nem bonyolult. Telefonra történő telepítés után regisztrálni kell a mobilszámunkat, majd az SMS-ben kapott kóddal kell azt aktiválni. Utána minden alkalommal, amikor elmegyünk otthonról, az alkalmazást a háttérben kell futtatni, a Bluetootht pedig be kell kapcsolni. Innentől kezdve a saját készülékünk rögzíti a találkozásokat a többi felhasználóval, úgy, hogy a Bluetooth segítségével folyamatosan figyeli a környező készülékeket, és minden felhasználónál begyűjti a többiek egyedi azonosítóját.

Ahhoz, hogy egy másik készülék azonosítója rögzüljön a készülékünkben, 20 percen át kb. két méteres távolságban kell lenni egymástól. Az alkalmazás két hétre visszamenően tárolja az adatokat. Az információk addig nem kerülnek át a központi rendszerbe, amíg rá nem nyomunk az „Adatok küldése” gombra, amivel jelezzük, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztünk. Ilyenkor az összes feljegyzett találkozás adata átkerül a rendszerbe, a kontaktkutatók pedig végigmehetnek a találkozások listáján, és tudnak értesítést küldeni a többi érintettnek a fertőzés esetleges fennállásáról. A rendszer csak akkor tud hatékonyan működni, ha sok ember használja, így aki teheti, töltse le az appot.

 • 2020 Május 22. / Czirják Ráhel

#CIKK - Nagymarosi Ifjúsági Találkozó online


Május 23-án – ahogy évtizedek óta mindig – ismét benépesült volna a plébániakert a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra érkező fiatalokkal. A koronavírus-járvány miatt azonban át kellett alakítani a terveket: így a szervezők arra hívnak, hogy minél többen csatlakozzanak, vegyenek részt az első online Nagymarosi Ifjúsági Találkozón.

A találkozó mottójául a kétségek és reménységek közt utat kereső emmauszi tanítványok szomjas kérését választották: „Maradj velünk, Urunk!” (Lk 24,29)

A főelőadást Fábry Kornél atya, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára tartja majd, a szentmise főcelebránsa pedig Erdő Péter bíboros, prímás, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke lesz.

A fakultációk között nem maradnak el az olyan klasszikus nagymarosi programok, mint Kerényi Lajos atya előadása vagy a Kérdezz-felelek, de Varga Kapisztrán ferences atya segít reflektálni hitünk fényében arra a rendkívüli helyzetre is, amit a járványveszély miatt mindannyian átélünk. Körkapcsolás segítségével bekapcsolódnak a programba az egyházmegyék püspökei és fiataljai, és ugyanígy megszólalnak olyan magyarok, akik külföldi missziókban, más kontinenseken teljesítenek szolgálatot.

A szervezők hívnak mindenkit, hogy imádkozzanak együtt a találkozón a betegekért, az őket szolgáló ápolókért, orvosokért, az idősekért, és hogy tetteikkel enyhítsék a szenvedést és segítsék a járvány megfékezését.

A TALÁLKOZÓ PROGRAMJA


9.00 Napindító

9.30 Egyházmegyék bejelentkezése: körkapcsolás

10.00 Főelőadás – Fábry Kornél atya, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára

10.45 Szentségimádás – Gáspár István atya és a nagymarosi Laudate Zenekar

11.15 Fakultációk:

Keresők – Kerényi Lajos atya

Kérdezz-felelek – Farkas László atya és Balázs András atya

Karantéma: Mihez kezdjünk mostani helyzetünkkel? – Varga Kapisztrán ferences atya

12.00 Magyarok a nagyvilágban: körkapcsolás

12.30 Szentmise – Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek

Forrás: nagymaros.katolikus.hu

 • 2020 Május 21. / Tamássy Bence

#CIKK - Receptek bespájzolás után


A járvány kezdeti időszakának feszült – már-már pánik közeli – hangulatában sokan jelentős készleteket halmoztak fel tartós élelmiszerből. Szerencsére azóta bebizonyosodott, hogy a félelmek alaptalanok voltak, és az áruszállítás, termékellátottság zavartalan. De mit kezdjünk a rengeteg liszttel és konzervvel?

FELVÁSÁRLÁSI LÁZ


A COVID–19-járvány magyarországi szakaszának kezdetén, amikor még nem lehetett tudni, mire számítsunk, és felreppentek a hírek egy esetleges kijárási korlátozásról, emberek sokasága rohamozta meg a boltokat, hogy akár hosszabb időszakra elegendő élelmiszerkészletet halmozzanak fel, a biztonság kedvéért. Az élelmiszerüzletek, illetve az országos szinten a folyamatokat átlátó döntéshozók és szóvivőik hangsúlyozták, hogy nem kell termékhiánnyal számolni, minden rendben lesz, ám ez nem sokat enyhített a felvásárlási lázon. Ma már pontosan látni, hogy szerencsére igazuk lett, és feleslegesek voltak az aggodalmak. De mit kezdjünk a spájzban lévő rengeteg tartós élelmiszerrel, ha nem akarunk még hosszú ideig babkonzervet enni házi kenyérrel? Ebben segít Fördős Zé és a Street Kitchen csapata.

FÖRDŐS ZÉ ÉS A STREET KITCHEN


Fördős Zoltán – közismertebb nevén Fördős Zé – gasztroblogger már egészen fiatalon bepillantást nyerhetett a vendéglátóiparba, az édesapja és nagymamája által vezetett XI. kerületi étterem révén. Később, gimnazistaként vendéglátóipari középiskolát végzett, majd vendéglátó főiskolán tanult tovább, ahol folyamatosan gyarapította tapasztalatait, tudását, de a főzés ekkor még nem a fő csapásirány volt – olvasható a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában.

Később édesapja catering vállalkozásában dolgozott, aminek csődje után nem igazán találta a helyét. Igaz volt ez öccsére, Péterre is, akivel végül egy balatoni fürdőzés közben döntötték el, hogy közös főzőműsort indítanak. Így indult el a Szárnyas Ízvadász videóblogjuk, majd a Street Kitchen rovat az Indexen. Ezt követően lehetőséget kapott az RTL Konyhafőnök című műsorának vezetésére, elindult a független Zémagazin.hu, majd kis szünet után újraindult a Street Kitchen gasztroportál, ahol a főzés kezdődik.

Az SK csapatában Zé mellett dolgozik többek között Jancsa Jani – a Bamba Marha kulináris vezetője és társtulajdonosa –, Vitális Lilla – Magyarország egyetlen nyíregyházi gyrostál influencere, Jamie Oliver leghűségesebb követője – és Fördős Lajos, Zé édesapja is.

A streetkitchen.hu oldalon ma már több száz receptet találhatunk nemcsak bejegyzések, hanem videók formájában is. A felhasználók fiókot is létrehozhatnak, ahova a receptek lementhetők, sőt még digitális bevásárlólistát is lehet készíteni a receptekben leírt alapanyagokból.

BESPÁJZOLVA


A járványra a Street Kitchen csapata is reagált, ugyanis egy olyan új rovatot indítottak Bespájzolva néven, ahol a felhalmozott tartós élelmiszerek felhasználásával kínálnak változatosabbnál változatosabb recepteket, konzervek, mirelit cuccok, tészta és rizs, sütés, valamint húsos kaják témakörökben. A teljes választékhoz látogassatok el a honlapra, de kedvcsinálónak mi is mutatunk néhány fogást.

Zacskós ázsiai leves felturbózva
Forrás: https://streetkitchen.hu/levesek-es-fozelekek/zacskos-azsiai-leves-felturbozva/


Babkrémes-sonkás-sajtos gofri
Forrás: https://streetkitchen.hu/a-legjobb-reggelik/babkremes-sonkas-sajtos-gofri/


Kovászos bagett
Forrás: https://streetkitchen.hu/pekseg/kovaszos-bagett/

 • 2020 Május 20. / Czirják Ráhel

#CIKK - Idősek, akik meggyógyultak a koronavírusból


Bár a koronavírus leginkább az idős korosztályban szedi áldozatait, a legidősebbek között is szép számmal vannak olyanok, akik legyűrték a betegséget. Ezekből az esetekből mutatunk be néhányat az alábbiakban.

SPANYOLORSZÁG


Spanyolország legidősebb embere, a 113 éves María Branyas túlélte a koronavírus-fertőzést, miután gyerekként legyőzte a spanyolnáthát is – közölte a La Vanguardia című országos katalán napilap. Az idősek otthonában élő asszonynál áprilisban enyhe tünetekkel jelentkezett a fertőzés, amelyet aztán az elvégzett vizsgálat is megerősített. Az elmúlt heteket karanténban töltötte a szobájában, nem kellett kórházba szállítani. Legutóbbi teszteredményei már negatívak voltak.

SVÁJC


Felépült és már otthonából tartja interneten a kapcsolatot 10 unokájával és 11 dédunokájával egy 95 éves svájci nő, akit egy hétig ápoltak a Covid–19-betegséggel intenzív osztályon. Gertrude Fatton a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy elkülönítőben kezelték és volt egy pont, amikor elutasította, hogy intubálják légzésének megkönnyítésére.

KÍNA


Zhu Baoyu, a kínai Nanyang 98 éves nyugalmazott püspöke is legyőzte a koronavírust. Ázsiai hírportálok szerint az idős kínai püspök szervezetében február 3-án diagnosztizálták a Covid–19-vírust. A teszt röviddel később, február 14-én negatív lett, Zhu emeritus püspök tüdejében nem volt jele megbetegedésnek. Mindez azért is különös, mert Zhu Baoyu több súlyos betegséggel is küzd. Az orvosok kivételesnek tartják a gyógyulását, miután általános az, hogy a koronavírus-fertőzés végzetes azon idős emberek számára, akik más, komolyabb betegséggel is küzdenek.

Kínában a püspökön kívül egy 103 éves idős asszony, egy 100 éves Alzheimer-kórban szenvedő és egy 101 éves beteg is kigyógyult a vírusból.

OLASZORSZÁG


Meggyógyult egy 103 éves koronavírusos beteg Olaszországban. Ada Zanussi belázasodott és egy hétig egyáltalán nem evett, az orvosa már attól tartott, hogy elveszíti. Aztán egyszer csak jobban lett, kinyitotta a szemét, és nemsokára már úgy hívogatta az ismerőseit telefonon, mint régen. Sőt, még egy interjút is adott:

„Szeretnék sétálni egy jót” – mondta az izoláció utáni terveiről, egy másik kérdésre pedig azt felelte, hogy szeretné látni az ükunokáit, és játszani velük.

Forrás: euronews.com, vasarnap.hu, MTI

 • 2020 Május 19. / Tamássy Bence

#CIKK - Újraindul az élet Budapesten


A miniszterelnök szombati bejelentése értelmében Budapesten hétfőtől (05. 18.) feloldják a kijárási korlátozást.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy „a járvány erejét Budapesten is letörtük”, így hétfőtől – az országban utolsóként – a fővárosban is feloldják a kijárási korlátozást. A járványveszély persze még nem hárult el, az óvintézkedéseket mindenkinek továbbra is be kell tartania.

LEGFŐBB RENDELKEZÉSEK


A korlátozás feloldásának részleteiről a Magyar Közlönyben már lehet is olvasni. A rendelet értelmében mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább a 1,5 méteres védőtávolságot tartani. Az üzletekben és a tömegközlekedés során kötelező a szájmaszk viselése, vagy annak hiányában a szájat és az orrot eltakaró eszköz (pl. kendő, sál) hordása.

A 65 éven felüli személyek védelme érdekében az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak és drogériák 9 és 12 óra között továbbra is csak számukra állnak nyitva, a fiatalabb lakosságnak az ezen kívüli idősávokban van lehetősége a nevezett üzlettípusokat látogatni. Kivételt képeznek a piacok, ahol a helyi önkormányzatnak lehetősége van ettől eltérően rendelkezni, de mindenképpen biztosítaniuk kell olyan védett idősávot, amikor kizárólagosan az idősek vásárolhatnak.

Az intézkedés lehetővé teszi a parkok, játszóterek, kültéri edzőtermek újranyitását, de a használat során a védőtávolságot be kell tartani.

Továbbá minden – a kijárási korlátozás értelmében korábban bezárni kényszerült – üzlet kinyithat. Vonatkozik ez a vendéglátóhelyekre is, ám itt annyi megkötés van, hogy a tartózkodás csak a teraszokon, illetve kerthelyiségekben lehetséges, az üzletbe csak a megrendelt étel átvételére lehet bemenni. 2020. szeptember 1-jéig pedig ezen vendéglátó üzleteknek nem kell közterület-használati díjat fizetniük.

Kinyithatnak a strandok, fürdők, szabadtéri múzeumok, állatkertek is. Újból lehetőség van vallási közösségi szertartás, polgári házasságkötés és temetés megtartására – a 1,5 méteres védőtávolság betartásával. 2020. június 15-től pedig a 200 főnél kisebb családi rendezvények is engedélyezettek.

Újranyithatnak az egyetemek is, ám hogy ezzel adott intézmény szeretne-e élni, az illetékes rektor döntése. A kollégiumok viszont továbbra is zárva tartanak.

Bár a korlátozások feloldásával lényegesen könnyebbé és kényelmesebbé válnak mindennapjaink, felelőtlenség lenne a fennálló veszélyről megfeledkezni. Vigyázzunk egymásra, tartsuk be az előírásokat és ne kockáztassunk feleslegesen, magunk és szeretteink érdekében!

 • 2020 Május 18. / Czirják Ráhel

#CIKK - Háborúk a koronavírus árnyékában


A koronavírus-járvány jóformán a világ összes országában a hírek középpontjába került. A kormányok csaknem mindenhol korlátozó intézkedéseket vezettek be, a médiában terjed a „maradjotthon” felhívás, a sportélet leállt és a belpolitika is háttérbe szorult. A fentiekhez hasonlóan a külpolitikai hírek is kikerültek a médiumok főcímeiből, sőt szinte egyáltalán nem lehet róluk olvasni. Pedig mi „csak” 1-2 hónapja élünk válságban, míg a világ bizonyos részein évek óta a válság a normalitás, így számukra a koronavírus-járvány sem, vagy alig hozott változást.

KÖZEL-KELET


Noha a szíriai háború eszkalációjával fenyegető, a kormányerők által Idlib tartomány visszavételére irányuló hadművelet orosz-török közvetítéssel – legalábbis átmenetileg – még a járvány kitörte előtt rendeződött, továbbra is folynak harci cselekmények Szíriában. Az izraeli hadsereg több támadást is indított az elmúlt hetekben a Szíriában tartózkodó iráni erők, valamint az Irán által támogatott milíciák ellen az ókori Palmüra romvárosa, illetve Damaszkusz környékén. Április 27-én üzemanyag-szállító tartálykocsiba rejtett pokolgép robbant Szíria északnyugati részében, a Törökország által támogatott lázadók ellenőrzése alatt álló Afrín város központjában. A török védelmi minisztérium közlése szerint a detonációban legkevesebb 40 civil meghalt, köztük 11 gyerek, 47-en pedig megsebesültek.

A szakadár erők április 26-án kikiáltották Dél-Jemen autonómiáját. Az országban 2014 óta folyik háború a Szaúd-Arábia támogatta központi kormány és a szakadárok között, akik az Egyesült Arab Emirátusok támogatását élvezik.

Mindeközben a már legyőzöttnek vélt Iszlám Állam terrorszervezet is kezd lábra kapni és támadásokat végrehajtani Szíriában és Irakban.

TÁVOL-KELET


Kim Dzsongun észak-koreai diktátor több hétre eltűnt a nyilvánosság elől, amiből többen arra következtettek, hogy komoly egészségügyi problémákkal küzd, esetleg meg is halt. Ehhez képest a vezető váratlanul megjelent május 1-jén egy műtrágyagyár-avatáson, másnap pedig észak-koreai katonák több lövést leadtak egy dél-koreai őrposzt felé a két ország közötti demilitarizált övezetben. Elemzők szerint az incidenssel Kim azt kívánta bizonyítani, hogy továbbra is uralja a hadsereget.

AFRIKA


Líbiában tovább folyik a polgárháború a Törökország által katonailag is támogatott, ma már csak a főváros Tripolit uraló központi kormányzat és az ország nagy részét ellenőrző Haftár tábornok erői között.

Április elején Maliban legalább 25 katona halt meg egy támaszpont elleni terrorista támadásban. A konfliktus 2012-ben Maliban kezdődött, majd a szomszédos Nigerre és Burkina Fasóra is átterjedt. A harcokban helyi, de az Al-Kaidához és az Iszlám Államhoz is köthető terrorszervezetek, kormányhadseregek és külföldi katonák, pl. Franciaország egységei is részt vesznek.

Nigériában a Boko Haram terrorszervezet és a központi kormány csapatai folytatták összecsapásaikat az északi, Csáddal és Nigerrel határos Borno tartományban. A fővároshoz közeli Kaduna tartományban az új legelők után kutató, muzulmán vallású fulani népcsoporthoz tartozó pásztorok törnek rá a földművelő, legtöbb esetben keresztény vallású lakosságra.

 • 2020 Május 15. / Tamássy Bence

#CIKK - Korrepetálás Kalocsán


2020. április második hetében az egyik helyi általános iskola keresett meg bennünket, hogy segítségre lenne szükségük. Több olyan gyerek van a látókörükben, akik eszközök hiányában nem tudnak az online oktatásban részt venni, ugyanakkor az otthoni papíralapú tananyag-elsajátításban a szülők nem tudnak segítséget nyújtani, elsősorban hiányos kompetenciáik miatt.

Az egyeztetés eredményeként 3 alsóssal kezdtünk el délelőttönként együtt tanulni. Amina 4., Sándor 3., Dorina 1. osztályos. A gyerekek testvérek.

A közös munka április 21-én vette kezdetét. Azóta minden munkanapon 9– 12 óráig foglalkozunk a tananyaggal. Meglepő módon a matematika a nagy kedvenc mindhármuknál a rajz és a technika mellett, de természetesen a többi tantárgyat sem hanyagoljuk el. A gyerekek képességei jók, azonban nagyon látszik rajtuk az otthoni támogatás, segítség hiánya. A tanulás mellett önkénteseink felajánlásával reggelit, tízórait és különféle csemegéket is kapnak a lurkók.

Anyák napjára is együtt készültünk:


 • 2020 Május 15. / Budainé Nagy Katalin

#CIKK - Akiknek az otthonmaradás a legnehezebb


A kijárási korlátozás sokaknak az unalom és az elmaradt programok miatt kényelmetlen. Ám a családon belüli erőszak áldozatai számára ez a testi-lelki bántalmazásnak való nagyobb kitettséget jelenti. Az ő helyzetük javítására indult kampány Újbudán.

A JÁRVÁNY IDEJÉN MÉG NEHEZEBB


„Van, akik számára az elmúlt két hónap bezártsága sokkal nehezebb volt, mint másoknak” – olvasható a 11. kerület Facebook-csoportjában, az Újbuda családon belüli erőszakkal kapcsolatos kampányát megosztó posztban.

A statisztikák szerint a kijárási korlátozás időszakában több mint másfélszeresére nőtt az otthon elkövetett erőszakos események száma, ami nem válogat: felnőtt, gyerek, férfi és nő is ugyanúgy áldozat lehet – olvasható Orosz Anna, Újbuda köznevelési ügyekért felelős alpolgármesterének oldalán. Ennek hátterében az áll, hogy a jelenlegi kényszerű összezártság még inkább fokozhatja a családon belüli konfliktusokat. Így ahol korábban is volt bántalmazás, ott most még rosszabb lehet a helyzet a bezártság miatt – nyilatkozta Mezei Ágnes, az Újbudai Humán Szolgáltató Központ pszichológusa.

Ráadásul az emberekkel való találkozások drasztikus csökkenése miatt a külsős személyek segítségnyújtása is korlátokba ütközik: nincs iskola, vagy munkahelyre való bejárás, hogy a bántalmazás árulkodó jeleit kívülálló személy vegye észre, és tegye meg a szükséges intézkedéseket.

ÚJBUDAI KAMPÁNY AZ OTTHONI ERŐSZAK ELLEN


A családon belüli erőszak áldozatai helyzetének javítására ezért Újbuda Önkormányzata figyelemfelhívó kampányba kezdett, melynek keretében információs plakátokat nyomtattak, amin feltüntették azokat a kerületi, országos és civil telefonszámokat, melyeken keresztül az erőszak áldozatai és közvetlen környezetük segítséget tudnak kérni. A plakátokat Újbuda társasházain, információs tábláin fogják elhelyezni, hogy bárki, aki bajban van, tudja: nincs egyedül, van segítség!


Forrás: Bakai-nagy Zita Újbuda / Facebook


Az elérhetőségek közül az országos és civil szervezetek számai az országban bárki számára rendelkezésre állnak, hogy ha baj van, tudjanak segíteni:

- Újbudai Humán Szolgáltató Központ Krízisvonal: +3630 459 5090

- NANE Egyesület: + 3680 505 101

- Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +3680 205 520

- Kék Vonal: 116 000


Forrás: Orosz Anna / Facebook

 • 2020 Május 14. / Czirják Ráhel

#CIKK - Videótelefonálnak a Gondviselés Háza lakói


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Országos Elnöksége a koronavírus miatti elszigeteltség mérséklésére indította el a videótelefonos és videóchates hívás nyújtotta kapcsolattartási lehetőséget az általa fenntartott intézményekben, így a jánoshalmi Gondviselés Házában is. A Szeretetszolgálattól kapott táblagép és okostelefon, valamint az otthon munkatársainak segítségével a lakók a látogatási tilalom idején is tudják tartani a kapcsolatot hozzátartozóikkal. Az intézmény vezetője, Ádám Tamásné tájékoztatta a hozzátartozókat az új kapcsolattartási lehetőségről és annak módjáról.

Az eszköz használatbavételekor a lakók nagyon rácsodálkoztak arra, hogy családtagjaikat láthatják is, nemcsak a hangjukat hallják, mint a hagyományos telefonhívás során. A gondozóknak is nagyon nagy élmény volt látni az első beszélgetéseket. Az idősek kezdetben nem is igazán hitték, hogy valóban látják is a szeretteiket. Még az is előfordult, hogy a családtagokkal közösen nótáztak az eszköz segítségével.

A Gondviselés Háza a járványhelyzet elmúltával is fenntartja a kapcsolattartásnak ezt a lehetőségét, annál is inkább, mivel több ellátottnak a családtagja vidéken vagy külföldön él. Nagyon fontos az intézmény számára, hogy a lakók elégedettek legyenek, és úgy érzik, hogy ez a fajta kapcsolattartás nagyon nagy öröm nemcsak az időseknek, hanem családtagjaiknak is.


 • 2020 Május 14. / Budainé Nagy Katalin

#CIKK - Tudunk áldozatot hozni egymásért?!


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportjának munkatársai a járványhelyzet elindulását követően több telefonhívást is kaptak olyan veszélyeztetett korú, idős személyektől, akiknek gondot jelentett a napi bevásárlás, a gyógyszerkiváltás és a hivatalos ügyek intézése. Féltek boltba menni, többségük egyedül él, hozzátartozóik, gyermekeik tőlük távol vannak, némelyiküké külföldön. A kapcsolatot tartják egymással, de a mindennapokban most igazán jól jött a segítség.

Feri bácsi egy lakótelepi ház 4. emeletén él, néhány hónappal ezelőtt eltörte a lábát és még lábadozik, járókeretet használ lakáson belül. Járása nehézkes, ebből kifolyólag sem tud kimozdulni, nem beszélve a fertőzés veszélyéről. Internettel nem rendelkezik, így ismerősétől hallott a Szeretetszolgálatról, s telefonon érdeklődött a lehetőségeiről.

Elmondta, hogy hetente egyszer szeretne segítséget kérni a bevásárlásban, illetve a gyógyszerei is kifogyóban vannak. Kértem, hogy írja össze a szükséges élelmiszerek listáját, és a megbeszélt napon elviszem a lakására. A hústermékek beszerzése nem bizonyult egyszerű feladatnak, három boltot is felkerestem, mire meg tudtam venni – ez még a termékfelvásárlás időszakában volt. Azóta minden zökkenőmentesen zajlik, általában egy boltban mindent be tudok szerezni, amire szüksége van.

A patikai ügyintézésnél csodálkozva hallgatta az eRecept felírására és kiváltására vonatkozó információkat, és kétkedve fogadta, hogy tényleg elegendő-e telefonon az asszisztens hölggyel leegyeztetnie a szükséges gyógyszerek nevét és mennyiségét. Telefonbeszélgetésünk végén elkértem a TAJ-számát és biztosítottam róla, ha bármilyen gond lenne a kiváltás során, jelentkezni fogok. Erre szükségem is volt, mivel Feri bácsi több gyógyszere nem volt készleten és felvetődött a kérdés, hogy másikkal helyettesíthető-e. Felhívtam és tételesen leegyeztettük, melyiknél mit tart megfelelőnek. A gyógyszertári asszisztens türelmesen és megértően hallgatta végig a beszélgetést, és annak megfelelően állította össze a csomagot.

Érkezés előtt minden alkalommal telefonon jeleztem számára a bevásárlás összegét és megbeszéltük, hogy kell-e magammal vinni váltópénzt. A máltai egyenruhát látva mindenképpen bizalommal fordult hozzám, és a nyugtatömb aláírását követően – a védőtávolság betartása mellett – még hosszabb ideig beszélgettünk.

Az egyedülálló embereknek a külvilághoz a legfontosabb kapocs egy másik ember személye. A magányossága abból is látszott, hogy akár órákig is elbeszélgetett volna úgy, hogy ő az ajtón belül a járókeretére támaszkodik, míg én a lépcsőházban állva hallgatom őt.

Magdi nénit mi hívtuk fel első alkalommal, jelezve, hogy egy közös ismerősünk, egyik máltai önkéntesünk kérte, segítsük neki a mindennapjait. Nagyon megörült és utólag bevallotta, elég nehezen állt rá arra, hogy segítséget kérjen. Nem szeret kérni, eddigi élete során is hozzászokott már ahhoz, hogy ellátja magát, de a mostani helyzetben máshogy kellett hozzáállni.

A belvároshoz közel eső utcában lakik, ami jól megközelíthető autóval és gyalogosan is. Önkéntesünk megosztotta velünk azt az információt is, hogy a néni nagyon kedves, a világhoz nagyon pozitívan áll és vallásos személy. Első találkozásunkkor a bevásárlást vette igénybe, s igyekeztem körültekintően felmérni, hogy van-e esetleg valamilyen érzékenysége (laktóz, glutén), vagy más egészségügyi problémája, amit fontos szem előtt tartanom.

Lediktálta, mire lenne szüksége, és mindenben nagyon szerény volt: „Ha nem találnak, nem kell máshova elmenni, nem akarom az idejüket rabolni, biztosan más fontosabb dolguk is akad, mint hogy ennyi időt rám szánjanak.” Ehhez hasonlót biztosan hallottatok már Ti is, akik az idősebbeknek segítetek a mindennapokban. Ez mosolyt csalt az arcomra, és miközben a nyugtát és a fizetést rendeztük, megnyugtattam, hogy szívesen teszem, nagy szeretettel jövök minden alkalommal és „tessék megnyugodni, hiszen én is nagyon szeretek beszélgetni”. Igaza volt önkéntesünknek, egy csupa szív nénit ismertem meg, akit a hetek alatt egyre inkább a szívembe zártam. A védőtávolság tartása mellett minden alkalommal mesélt az életének egy szakaszáról, és ez csak megerősít abban, hogy micsoda élettapasztalattal és bölcsességgel rendelkeznek a szépkorúak. Mivel tájékozott az internet használatában, így javasoltam neki, hogy nézze mindennap Facebook-oldalunkat, ahol vallásos gondolatokat, cikkeket, dalokat, filmeket osztunk meg.

És vajon mi mit kapunk tőlük egy-egy találkozás alkalmával? – jó szót, őszinte mosolyt, rengeteg dicséretet, tanúbizonyságot a mérhetetlen hitükről és egy-egy élettörténetet. És a kimondatlanul is „elhangzó” szavakat: találkozunk még?

Felvetődik bennem a kérdés: vajon elég időt töltünk-e velük, közöttük, vagy erre nem jut idő a felgyorsult világunkban, ahol hétközben a munka, család, hétvégén a fesztiválozás, élmények gyűjtése tölti ki időnket.

Vajon tényleg egy ilyen krízishelyzet kell ahhoz, hogy jobban odafigyeljünk egymásra, megtanuljuk értékelni a másik embert és odaadjuk számára az egyik legértékesebb kincsünket: az időnket.

Kozma Imre atya gondolatai mindig aktuálisak: „Annyit ér az életünk, amennyi áldozatot tudunk hozni egymásért.”


A Bajai Csoport munkatársai: Csovcsity Claudia, Pálmai Emőke, • Maros Beáta

 • 2020 Május 14. / Budainé Nagy Katalin

#CIKK - Metrós egységcsomagok és egyéb adományok kiosztása a Dél-Alföldi Régióban


2020. április 22-én és 23-án kerültek kiosztásra a központunkból kapott metrós egységcsomagok és egyéb adományok a Dél-Alföldi Régió csoportvezetőinek, mentorainak.

A metrós egységcsomagon kívül az alábbi adományok közül választhattak a kollégák:

lepedő, törölköző, kis és nagy párnahuzat, abrosz, farmernadrág, síruházat, intimbetét, bébiital, bébivíz, liszt, tészta, Béres-csepp, vitaminos üdítő.

Természetesen mindenki a szabályokat betartva szájmaszkban, gumikesztyűben végezte munkáját, mely vidám hangulatban zajlott mindkét napon.


 • 2020 Május 13. / Budainé Nagy Katalin

#CIKK - Aki hónapokon át két szatyorban hordta az életét


Rászorulóként ismertük meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kiskunfélegyházi Csoportjánál Józsit, aki rendszeresen felkeresett bennünket élelmiszer- és ruhaadományért. Az első időkben zárkózott ember az elbeszélgetéseken megnyílt, őszintén feltárta félresiklott életét, jelenlegi nehéz helyzetét. Eleinte a hajléktalan szállón, később a szabad ég alatt lelt otthonra. A piacképes szakmával rendelkező ember beavatott terveibe, ezért munkalehetőség felkutatásában is igyekeztünk segítségére lenni.

A közelmúltban megkeresés érkezett hozzánk, karbantartót, kertészt kerestek egy vendégházba – ottlakással. Emberünknek ajánlottuk elsőként ezt a lehetőséget, melyet rövid átgondolás után elfogadott. Április 27-én érte jött leendő foglalkoztatója, s mindannyiunk örömére nagy lelkesedéssel indultak el a közös munkálkodásra.

 • 2020 Május 13. / Illés Rozália

#CIKK - Máltai hírek Jánoshalmáról a koronavírus idején


Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke a koronavírus-járvány kitörésekor küldött üzenetében mondja: „Ez a járvány elodázhatatlanul felelős magatartást követel tőlünk önmagunk miatt, és egymásért kötelező felelősségünk miatt.” Ez az üzenet késztetett bennünket arra, hogy megtegyünk minden tőlünk telhetőt, még akkor is, ha a tehetetlenség emberi létünk legbensőjét sebzi, és azt sem tudjuk igazán, hogy a reménység több-e vagy a kétségbeesés.

AKCIÓINK


Önkéntes csoportunk első nagy akciója a járvány kitörésekor a védőmaszkok készítése volt. Alapanyagot, szabásmintát a régió biztosított, de önkéntes felajánlások is voltak. A kb. 1300 elkészült maszk egy részét a régiónak juttattuk el, a többit becsomagolva és használati utasítással ellátva fiatal önkénteseink osztották szét a jánoshalmi intézményeknek és magánszemélyeknek a piacon, üzletek előtt, az utcán. Köszönjük mindenkinek a fáradozását, segítségét!


Csatlakoztunk ahhoz az országos kezdeményezéshez, amely az otthonmaradásra hívja fel a figyelmet ebben a nehéz időben. Az ablakokba helyezett szívformákkal köszöntük meg az egészségügyben, a szociális területen, a kereskedelemben, a rendfenntartásban, az oktatásban, a közlekedésben dolgozóknak és mindenkinek a munkáját, akik nélkül ellehetetlenülne az életünk a járvány idején.

Elindítottuk a Szeretethang a vonalban című akciót.

Az önkéntes csoport tagjai többségében 65 év felettiek, így ebben a járványos időszakban az önkéntes segítségnyújtás Görhöny Katalinra hárult. Szívesen felajánlotta, bevásárol, gyógyszert vesz, postára megy, ügyeket intéz. Kati hozta le Budapestről, Kecskemétről a felajánlásokat, ő juttatott el minden adományt a rászorulókhoz, ő szervezte és koordinálta a maszkok varrását, kiosztását. Hálásan köszönjük.

A Föld napján, április 22-én a világ minden pontján különféle rendezvényeket szerveznek, hogy felhívják az emberek figyelmét a természeti értékeink megóvására. Nem történt ez másképp a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Gondviselés Házában sem. Ezen a napon is számos tevékenységen vehettek részt a lakók, többek között virágokat ültettünk és szépítettük környezetünket, beszélgettünk a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, földünk védelméről és a környezetünk megóvásáról. Délután közös sétát tettünk az udvaron, madáreleséget és friss vizet helyeztünk ki az udvarban élő madaraknak. A nap záróprogramja egy különleges filmvetítés volt. Félórás varázslatos kiránduláson vehettünk részt, megnéztük Sáfrány József: Illancs – Egy ismeretlen magyar táj című filmjét. Sokakban régi szép emlékek idéződtek fel, ugyanis jó néhányan fiatalkorukban testközelből szemlélhették ezeket a csodálatos helyeket és állatokat.

2020. április 20. és 27. napján a Jánoshalmi Gondviselés Háza két dolgozója oktatást tartott Kecskeméten az MMSZ Komplex Hajléktalan Ellátó és Rehabilitációs Központban a COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos infekciókontroll feladatairól.

Kisáné Zsebi Ágnes vezető ápoló az ápolási feladatokról és a szükséges oktatási dokumentáció vezetéséről, Zoó Zoltán „infekciókontroll ápoló” az infekciókontrollról tartott oktatást az intézmény valamennyi dolgozójának.

 • 2020 Május 13. / Budainé Nagy Katalin

#CIKK - Humanitárius körkép


Míg a fejlett világ a koronavírus-járvány következményeitől retteg és hoz korlátozásokat, a harmadik világban éppen ezek a korlátozások vezetnek humanitárius katasztrófahelyzetekhez. A nemzetközi utasforgalom leállítása és a határkorlátozások miatt a segélyszervezetek nem tudják eljuttatni a rászorulók részére szánt adományokat. Mivel a WHO nyomására a világ szinte összes országa hasonló korlátozásokat vezetett be, a gazdaság leállása is fokozottan sújtja azokat, akiknek nincsenek tartalékaik.

AFRIKA


Noha a virológusok azt jósolták, hogy Afrika lesz a járvány egyik epicentruma a rossz közegészségügyi állapotok és a kórházi felszereltség hiánya miatt, ebből egyelőre kevés látszik megvalósulni. Bár az első igazolt fertőzést február közepén állapították meg a kontinensen, a vírusban elhunytak száma a május eleji adatok szerint kevesebb mint 2000 fő (csak összehasonlításképpen: maláriában 2018-ban 405 ezren, egy évvel korábban 416 ezren haltak meg). Félve az egészségügyi ellátórendszer összeomlásától, az afrikai kormányok az európaihoz hasonló korlátozásokat vezettek be, ezek azonban a helyi viszonyok között sokszor kivitelezhetetlenek, és több kárral járnak, mint haszonnal. Az afrikai lakosság jó része kis otthonokban, rossz higiéniai viszonyok között él és nyilvános helyeken férnek hozzá a vízhez vagy a zuhanyzási lehetőséghez. Ilyen körülmények között a „maradjotthon” felhívás inkább tűnik abszurdnak, mint lelkesítőnek. Az otthoni munkavégzés szintén kivitelezhetetlen, mivel a lakosság nagy része utcán végzett, alkalmi munkákból keresi meg a betevőt. A többség napi 1 dollárnál kevesebből él, így ha ők betartanák a korlátozásokat, akkor előbb halnának éhen, mint a koronavírusban.

INDIA


Indiában március 24-én leállt az élet, kijárási tilalmat vezettek be, leálltak a munkahelyek, a tömegközlekedés. Mivel a miniszterelnök csupán 4 órát hagyott az intézkedés bejelentése és a tényleges lezárás között, milliók indultak útnak, hogy még a kijárási korlátozás előtt hazaérjenek. Mivel Indiában 400 millió ember dolgozik az otthonától távol, nagyrészt alkalmi munkákból élve, az ő bevételeik az intézkedéssel gyakorlatilag megszűntek.

DÉL-AMERIKA


Venezuela már sok éve gazdasági és politikai válságtól szenved. Az országból több millióan menekültek el az önkényes kormányzás, a romló gazdasági helyzet és a növekvő bűnözés elől. A koronavírus-járvány így egy legyengült állapotban lévő országra szakadt rá, a helyzetet pedig tovább rontotta az olajár-összeomlás, mivel a venezuelai gazdaság nagyrészt az olajtól függ. Április második felében tüntetések alakultak ki az egyre növekvő élelmiszerárak miatt.

EGYÉB JÁRVÁNYOK


Az afrikai lakosság sokkal fiatalabb, mint az európai, így rájuk a koronavírusnál nagyobb veszélyt jelentenek egyéb fertőző betegségek, pl. a malária. Ez a betegség ráadásul az 5 év alatti gyermekekre a legveszélyesebb, a WHO adatai szerint a halálozások közel 70 százaléka őket érinti. Mivel sok helyen felfüggesztették a különböző oltóprogramokat, reális veszély, hogy a maláriagyógyszerhez sem fognak hozzájutni az emberek. Az eddigi járványok, pl. az ebolajárvány tapasztalatai is arra figyelmeztetnek, hogy többen haltak meg az előzőleg már ellenőrzés alatt tartott járványokban, mint magában az ebolában.

HOGYAN TUD SEGÍTENI?


A korlátozások feloldását követően újra elindulhat a segélyszervezetek, így a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenysége is a válságövezetekben. Azonban most is van mód azonnali segítségre a jelenleg is Nigériában segítő magyar orvosmisszió támogatásával. Az ő munkájukról az alábbi cikkből lehet részletesebben tájékozódni: https://www.magyarkurir.hu/hirek/afreka-uzenete-nigeriabol-nem-csak-etelt-remenyt-is-adunk-az-embereknek.

 • 2020 Május 13. / Tamássy Bence

#CIKK - Járvány hozta változások Miskolcon


A koronavírus-járvány mindannyiunk életét megváltoztatta, de a munkához való hozzáállásunkat, lelkesedésünket, alázatosságunkat és tettrekészségünket semmi nem tudja megváltoztatni. Ez tapasztalható az Észak-Magyarországi Régió minden egyes területén, ahol még így is jelen tudunk lenni a ránk bízott emberek életében. Egy kicsit másképpen, mint eddig tettük, de jelenleg ez nagyon fontos a hozzánk forduló segítségkérők számára.

Régiónk összes munkatársa azon fáradozik, hogy a világjárvány idején megtartsa hittel teli, tettre kész, önzetlen munkáját, és a baj elmúltával megőrizze az ebből fakadó értékeket.

Az idősotthonainkban és ápolási otthonunkban élők a látogatási tilalom miatt a szeretteikkel kollégáink segítségével táblagépen, illetve számítógépen tudnak beszélgetni. A napi rutin nem változott, munkatársaink azon dolgoznak, hogy kiscsoportos foglalkozásokkal, jókedvvel és szeretettel ellensúlyozzák az átélt nehézségeket.


Miskolcon az Avas lakótelepen lévő máltai játszótér élete is változott. Játszóterünk bezárt, gyerekek nem látogatják, teljesen kiürült. Egy játszótér azonban gyerekek nélkül igen szomorú látványt nyújt. Az ott dolgozók viszont még így is megpróbálják a családok lakásába varázsolni a vidámságot és játékot. Létrehoztak egy virtuális máltai játszóteret egy közösségi oldalon, így itt tudnak kapcsolatot tartani a gyerekekkel és családjaikkal. A kialakult helyzet lehetőség adott arra, hogy a máltai játszótér megszépüljön, jelenleg kerti munkák, kisebb felújítások zajlanak, hogy mire ismét beköltözik az élet, már szebb, rendezettebb környezet várja a családokat.

A célzott adományosztás továbbra is működik, természetesen most megfelelő óvintézkedésekkel, de annál nagyobb szeretettel adjuk át az élelmiszercsomagokat. Az ilyen találkozások alkalmával lehetőség van arra is, hogy a hozzánk fordulók egyéb problémáit is megbeszéljük és a megoldásban segítséget nyújtsunk.


A szegregált környezetben élők között is aktívan végezzük a szociális munkánkat (Miskolcon a Számozott utcákban és Lyukóvölgyben). Kollégáink most a munkaidejük túlnyomó részét az utcán töltik, hogy mindenkivel személyesen tudjanak találkozni és célzottan tudjanak segítséget nyújtani.

A Biztos Kezdet Gyerekházaink is megpróbálnak az internet segítségével kapcsolatot tartani a családokkal, a közösségi oldalakon kommunikálnak, hasznos tanácsokkal látják el a szülőket, a gyermekeknek pedig színes tartalmakat töltenek fel az oldalra. A tízóraiosztás alkalmat ad arra, hogy személyesen is találkozzanak a kollégák a kicsikkel és a szüleikkel, és ilyenkor egy-egy mosoly, egy-egy csillogó szempár minden gondot elűz, még ebben a mostani nehéz helyzetben is.

A koronavírus idején a világ bezárult, a Máltai Szeretetszolgálat dolgozóinak a szíve azonban tárva-nyitva maradt. Hiszen örök mottónk mindannyiunkban él, függetlenül attól, hogy milyen veszélyhelyzet fenyegeti is a társadalmunkat: A hit védelme és a szegények szolgálata!

 • 2020 Május 12. / Brindza-Pető Katalin

#CIKK - Járvány idején bővülő bicikliút-hálózat a fővárosban


A járvány miatt a közlekedési viszonyok is megváltoztak, amire a Fővárosi Önkormányzat – többek között – ideiglenes kerékpársávok kialakításával reagált.

BIZTONSÁGOSABB KÖZLEKEDÉS KÉT KERÉKEN


A járvány idején jelentősen visszaesett gépjárműforgalom lehetőséget teremtett egy zöldebb Budapest kialakításával kapcsolatos „kísérletezésre”. A lecsökkent forgalomtól felbátorodva többen ültek biciklire, ami a személygépkocsik mellett az emberi kontaktusra nagyobb esélyt adó tömegközlekedés kiváló alternatívája is.

Ezt a tendenciát támogatandó, a Fővárosi Önkormányzat március végén döntött arról, hogy ideiglenes kerékpársávokat alakítson ki a koronavírus-járvány terjedésének lassításáért, ami egyben kiváló lehetőség arra, hogy megnézzék, a biztonságosabb körülmények között mennyien használnák inkább a biciklit a városon belüli közlekedésre. Jelen helyzetben pedig minderre most jelentősebb forgalmi dugók eredményezése nélkül van lehetőség, hiszen a járvány miatt lényegesen kevesebben ülnek autóba.

BRINGAUTAK BUDÁN ÉS PESTEN


Első ütemben, még április elején a Bartók Béla út Móricz Zsigmond körtér és Tétényi úti kereszteződés közti szakaszán hozott létre ideiglenes kerékpársávot a BKK és a Budapest Közút. Ezt követte a Tétényi útnak a Bartók Béla út és Etele út közötti szakasza. Pesten az Üllői út Kálvin tér és Könyves Kálmán körút közötti részén kaptak ideiglenes sávot a biciklisek, majd a Nagykörút józsefvárosi, erzsébetvárosi és terézvárosi szakasza következett. A közeljövőben további bővítés várható, ugyanis Budán, a Villányi út Móricz Zsigmond körtér és Budaörsi út közötti szakaszán, mintegy 1,7 km-en fognak biciklis sávokat felfesteni.

FOLYAMATOS MÉRÉSEK, LÁTVÁNYOS EREDMÉNYEK


A Fővárosi Önkormányzat folyamatosan figyeli az új sávok használatát, a forgalom alakulását, egyfelől hogy szükség esetén beavatkozzanak, másfelől hogy a kapott adatok alapján tudjanak döntést hozni a sávok végleges kialakításáról – várhatóan nyár végén.

Az eredmények pedig önmagukért beszélnek: szombaton (május 9.) Budapest több pontján is rekordforgalmat mért a Kerékpárosklub – számolt be erről a HVG. Az egész városban érzékelhető a biciklis forgalom növekedése. A Bem rakparton szombaton 6 ezernél is többen, az Árpád hídon pedig 3800-an tekertek. Ezeket a számokat eddig csak egyszer sikerült felülmúlni, amikor a 2018-as I bike Budapest felvonuláson összesen 25 000-en bicikliztek az említett pontokon.

A Kerékpárosklub mérései szerint a fővárosban a budai rakparton és az Árpád hídon lévő kerékpárutak a legnépszerűbbek, de nőtt a forgalom a Hungária körúti és a Csepelre vezető Weiss Manfréd úti kerékpárutakon is. Az újonnan kialakított ideiglenes sávok közül a Bartók Béla úton a legnagyobb a biciklis forgalom, ahol hétköznaponként többen tekernek, mint például a Múzeum körúton.

A szervezet szerint az adatok bizonyítják, hogy sokkal több fővárosi lakos ülne biciklire, ha több kerékpársáv lenne.

 • 2020 Május 12. / Czirják Ráhel

#CIKK - Ellenőrizze adóbevallását és rendelkezzen az egy százalékról!


A koronavírus-járvány miatt a személyi jövedelemadó bevallásának és befizetésének törvényben foglalt határidejét nem hosszabbították meg, a dátum továbbra is 2020. május 20.

A munkáltatók, kifizetők által a 2019. évi jövedelmekről benyújtott bevallások, kötelező adatszolgáltatások és a rendelkezésére álló egyéb adatok alapján a NAV az idén is elkészíti minden magánszemély számára a személyijövedelemadó- (szja-) bevallás tervezetét.

HOGY ÉRHETEM EL AZ ADÓBEVALLÁSOM?


Ha Ön rendelkezik elektronikus hozzáféréssel (ügyfélkapuval), akkor adóbevallási tervezetét 2020. március 15-től elektronikusan elérheti a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül történő belépést követően a NAV honlapján.

Akik nem rendelkeznek elektronikus hozzáféréssel, a veszélyhelyzetre tekintettel idén egy hónappal hosszabb ideig, azaz 2020. április 15-éig kérhették, hogy a NAV papíralapon továbbítsa az adóbevallásuk tervezetét.

MI A TEENDŐM?


Az eszja.nav.gov.hu oldalra belépve, a munkáltató által az Ön részére kiállított fizetési papírok alapján ellenőrizze a NAV által elkészített bevallásban foglaltakat.

Amennyiben egyetért az adóbevallási tervezettel, akkor nincs vele teendője, tervezete 2020. május 20-ával érvényes bevallássá válik. Abban az esetben, ha módosításra szorul az adóbevallás, Ön az Ügyfélkapu segítségével ezt önállóan megteheti a programban. Fontos, hogy a módosítást mentse el és mindenképpen küldje be május 20-ig, ellenkező esetben a NAV nem fogja figyelembe venni.

Érdemes figyelemmel lenni a családi adókedvezményre, mivel az a házaspár, amely év közben, adóelőleg-nyilatkozattal már érvényesítette a kedvezményt, a keretösszeget az adóévre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásban az évközi igénybevételtől eltérően is érvényesítheti.

Ez azt jelenti, hogy a házastársak a bevallásban más összegben, más aránynak megfelelően vehetik igénybe a kedvezményt, mint ahogy azt az adóelőleg-nyilatkozat alapján év közben érvényesítették.

Az a magánszemély, aki év közben egyedül érvényesítette a családi kedvezményt, mert gyermek után csak ő jogosult a családi pótlékra, az szja-bevallásban megoszthatja a családi kedvezményt más, a kedvezmény igénybevételére nem jogosult személlyel, például élettársával.

A családi kedvezmény érvényesítésére vonatkozó linkek itt érhetők el az adóhatóság honlapján: https://nav.gov.hu/search/keywordsearch?query=csal%C3%A1di-kedvezm%C3%A9ny

Ha Ön nem folytat vállalkozási tevékenységet és nem kötelezett áfa fizetésére, akkor a bevallásában nyilatkozhat arról, hogy a befizetendő, 200 ezer forintot meg nem haladó személyi jövedelemadóját és szociális hozzájárulási adóját legfeljebb hat hónapon keresztül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben szeretné teljesíteni.

Ha bevallását az adóbevallási tervezet felhasználásával készíti el, az online felületen is lehetősége van erről nyilatkozni. Fontos tudni, hogy a fizetési kedvezmény engedélyezéséről a NAV külön értesítést nem küld. Ön csak akkor kap értesítést, ha a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek nem felel meg.

Az első részlet megfizetésének határideje a személyi jövedelemadó megfizetésének határideje, azaz 2020. május 20.

AZ 1+1 SZÁZALÉKRÓL TÖRTÉNŐ NYILATKOZAT


Magánszemélyként az idén is dönthet úgy, hogy a megfizetett személyi jövedelemadójának 1%-át felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak (2020-ban a Nemzeti Tehetség Programnak).

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról a 19EGYSZA nevű nyomtatvány kitöltésével, illetve az eszja.nav.gov.hu oldalon rendelkezhet. Ügyfélkapuval nem rendelkező személyeknek is lehetősége van az online felületen való rendelkezéshez. Ebben az esetben az eszja.nav.gov.hu oldalon válassza a regisztráció nélküli online felület lehetőséget.

A vallási közösségek és a kiemelt költségvetési előirányzat listája itt érhető el: https://nav.gov.hu/nav/szja1_1/egyszaz_tszam_2020

A vallási közösség számára tett felajánlást akkor is érdemes megtenni, ha személyi jövedelemadója bizonyos kedvezmények miatt nulla forint (pl. családi adókedvezmény). Az egyházaknak biztosított kiegészítő támogatás felosztása ugyanis a rendelkezők száma alapján történik, amelybe a nulla forintról szóló felajánlás is beleszámít.

Amennyiben Ön tavaly nyújtott be nyilatkozatot valamely vallási közösség javára, azt a NAV idén is figyelembe veszi, anélkül, hogy újra nyilatkozna.

Fontos megjegyezni, hogy a civil 1% esetében azonban nem ez a helyzet, így amennyiben Ön szeretne támogatni pl. egy alapítványt, idén is nyilatkoznia kell, függetlenül attól, hogy tavaly is ugyanazt a szervezetet támogatta.

Kérjük, hogy a civil 1%-kal támogassa a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját az idősek védelmében: https://maltai.hu/egyszazalek

 • 2020 Május 11. / Tamássy Bence

#CIKK - Kéktúra a négy fal között


Bár a kijárási korlátozás lehetővé teszi a szabadidős sporttevékenységet és szabadidős célú gyalogos közlekedést, a túrázással, kirándulással kapcsolatosan megoszlanak a vélemények. A járvány miatt sokan a kéktúrázást is inkább „alternatív módon” oldják meg.

MENNI VAGY NEM MENNI?


Bár a kijárási korlátozás rendelkezései lehetőséget adnak kirándulásra, túrázásra – szabadidős célú gyalogos közlekedésre külterületen-, a népszerű túraútvonalakat húsvétkor és az azt követő hétvégéken az illetékes önkormányzatok az esetek döntő többségében lezárták. A kormány legújabb intézkedéseinek értelmében ennek most vége – legalábbis vidéken –, ám a hétvégente kiránduláshoz, (teljesítmény)túrázáshoz szokott természetjárókat megosztotta, és még most is megosztja, hogy – amennyiben a szabályok értelmében lehetőségünk van rá – kimerészkedjünk-e a négy fal közül az erdőbe.

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSz) hivatalos álláspontja az, hivatalos álláspontja az, hogy a természet megvár, éppen ezért magunk és embertársaink védelme érdekében mindenki maradjon otthon – olvasható az Országos Kéktúra honlapján is. Aki megfogadja az MTSZ tanácsát, annak a tavaszi szezonban most alternatív kéktúrás megoldásokhoz kell nyúlnia. De nem kell megijedni, van lehetőség a virtuális térben is!

MI IS AZ A KÉKTÚRA?


Az Országos Kéktúra (OKT) az MTSZ szakmai koordinálásában működő, közel 80 éves túraútvonal, ami kelet–nyugati irányban 1168 km hosszan szeli át Magyarországot. A 27 szakaszból álló útvonal mentén 152 bélyegzőhely van. A pecséteket a Szövetség által terjesztett hivatalos igazolófüzetbe lehet gyűjteni, amik a megfelelő keltezéssel igazolják az adott szakasz teljesítését. A Kéktúra végén, a betelt füzetet leadva a teljesítők jelvényt kapnak.

A legendás hazai túraútvonal 2020-ban bekerült a National Geographic által leginkább ajánlott 25 utazási célpont közé is – olyan desztinációk mellé, mint a Grand Canyon, vagy a Kalahári sivatag.

De a „kék” sokkal több, mint egy hosszú turistaút! Mára túramozgalommá nőtte ki magát, és aki csak belekóstol, szinte a megszállottjává válik. A segítségével közelebb kerülhetünk hazánk tájaihoz, megismerhetjük mindennapjait, lakóit, természeti szépségeit. Nem csoda tehát, hogy az otthon maradó kéktúrázóknak különösen nehéz a járvány miatti bezártság.

KÉKTÚRA AZ OTTHONUNKBAN


A túrázás hiányának elvonási tüneteit van, aki a lakásában kialakított útvonallal igyekszik enyhíteni.


Forrás: OKT - Országos Kéktúra

Ha a túramozgalom tapasztalatairól szeretnénk személyes élménybeszámolókat hallgatni, vagy kíváncsiak vagyunk a háttérben folyó szervezői munkára, izgalmas betekintést nyerhetünk a Túranapló című podcastsorozatból, melynek teljes első évada itt érhető el.

Ha pedig vizuális élményre is vágyunk a négy fal között, ajánljuk a kultikus Másfélmillió lépés Magyarországon című, 1979-ben készült, 14 részes filmsorozatot, melyben Rockenbauer Pál és stábja járják végig a túraútvonalat. A sorozat készítéseinek körülményeiről a Turistamagazin is beszámolt, annak 40. évfordulóján.

 • 2020 Május 8. / Czirják Ráhel

#CIKK - Olaszországban 109 pap halt meg a koronavírus-járványban


Április közepéig 109 római katolikus pap halt meg Olaszországban a járvány következtében, közülük sokan azoktól a betegektől kapták el a betegséget, akik számára kiszolgáltatták a szentségeket. A The New York Times tudósítása szerint a papok „különösen Bergamo térségében kockáztatják és gyakran odaadják az életüket azért, hogy ott legyenek a koronavírus által leginkább veszélyeztetett idős híveik mellett”.

Csak a bergamói egyházmegye 24 papot vesztett el 20 nap alatt. A papok fele nyugdíjas, a másik része aktív volt. A betegek mellett szolgáló atyák arra panaszkodnak, hogy nem mehetnek közelebb az emberekhez, az utolsó érintés, amit a haldokló kap, egy kesztyűn át történik, és az utolsó arc, amit lát, gyakran egy mobiltelefon kijelzőjén jelenik meg. A gyilkos vírus, amely elválasztja egymástól a családokat, a pásztorokat is elválasztja a nyájtól.

Bergamo püspöke elmondta, hogy ennek ellenére sok atya a hívekhez való közelséget választja ezekben az időkben is. „A betegségük [a papoké] egyértelmű és fájdalmas jele ennek a közelségnek és a szenvedésben való részvételnek.”

Nagycsütörtöki homiliájában Ferenc pápa „szomszéd szenteknek” nevezte ezeket a papokat.

- a 46 éves Enrico Bernuzzi atya a tortonai egyházmegyéből. Ő volt az elhunyt papok közül a második legfiatalabb, Alessandro Brignona atya Salernóból egy évvel fiatalabb volt;

- a 67 éves Fausto Resmini atya, aki 30 éven át szolgált börtönlelkészként. Március 23-án hunyt el, miután szolgálat közben elkapta a vírust. A hívek kórházat kívánnak róla elnevezni;

- 61 éves Marcello Balducci atya Pesaróból, aki a vírus kitörése után is a katedrálisban maradt és lelki vigaszt nyújtott a híveknek;

- a 72 éves Giuseppe Berardelli atya (a képen), aki a lélegeztetőgépet felajánlotta egy másik beteg részére. Mártírként halt meg.

Az Avvenire, az olasz püspöki kar hivatalos orgánuma megjegyzi, hogy a megfertőződött egyházi személyek többsége a hívek között maradt és szolgált. Ők „a közös emlékek őrzői, és résztvevői a generációk közötti tanúságtételnek és értékátadásnak”. A papok jelenléte értékes és nélkülözhetetlen volt a rokonok számára, amikor a fenyegető halál megfosztotta őket szeretteiktől.

(A cikk az aleteia.org katolikus weboldal április 15-i cikkének fordítása.)

 • 2020 Május 7. / Tamássy Bence

#CIKK - Jószolgálati nagykövetünk látogatása


Herczegh Anita asszony, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete az elmúlt hetekben is aktívan segítette a Szeretetszolgálatot. Elsőként több mint 1000 darab maszkot varrt munkatársainknak, majd több intézményünket is meglátogatta, az ott dolgozóknak pedig személyesen köszönte meg áldozatos munkájukat.


A Máltai Szeretetszolgálat négy különböző intézményét kereste fel a köztársasági elnök felesége. Anita asszony idősotthonba, fogyatékosok otthonába, rászoruló családok átmeneti otthonába és idős hajléktalanok otthonába látogatott el.

A köztársasági elnök felesége így írt a látogatásáról:

„A karantén bezártságában és a járvány fenyegetettségében mindenki hamar szembesül azzal, milyen felelősségteljes az orvosok, az ápolók, nemkülönben a szociális munkások hivatása. A bajban még jobban összekapaszkodunk, még könnyebben észrevesszük az egymásra figyelés nélkülözhetetlenségét, rádöbbenünk életünk elsődleges értékeire. Megugrik az önkéntes segítségnyújtók száma, gyűlnek az adományok, a kórházból hazatérő ápolókat ismeretlenül is megtapsolják. Mindezek azt jelzik, hogy fontosak vagyunk egymás számára. Úgy látom, ez a szeretetteljes lelkület jellemzi a szociális munkások pályáját, ezért választották azt az utat, hogy életre szólóan gondoskodjanak az elesettekről. Most, amikor a világjárvány az időseket és az önmagukat ellátni kevésbé képes embereket különösen veszélyezteti, úgy éreztem, szeretném én is személyesen megköszönni fáradozásukat, törődésüket.

Rengeteg olyan nagyszerű emberrel beszélgethettem, akiknek munkájára most a szokásosnál több fény vetül, és akikért hálát adhatunk. Remélem, amikor elmúlik a világjárvány, majd akkor is készek leszünk köszönetet mondani mindennapi fáradozásukért, és fenntartjuk munkájuk elismerését.”


„Herczegh Anita asszony megtapsolta munkatársainkat – írja Hajdú Mónika intézményvezető a találkozásról. – Végtelenül megható volt számunkra, hogy elköszönésképpen felállva megtapsolta a munkatársaink áldozatos, szeretettel teljes munkáját, melyet nemcsak most, ebben a nehéz vírusos helyzetben, hanem az év minden napján embertársainkkal végeznek.”

Anita asszony a látogatást megelőzően maszkokat varrt munkatársainknak.

„Orsi lányom javasolta, varrjak maszkokat. Egy nap alatt sikerült – egy barátunk segítségével – először 500, majd újabb 500 darab maszkhoz elegendő szabvány alapanyagot beszerezni. A dolgozószobámat átalakítottuk »varrodává«. Édesanyám sokat segített az előkészítésben, a vasalásban. Két barátnőm is kapva kapott a lehetőségen, így már három varrógép is üzemel egy időben.

Az elkészült maszkokat naponta juttatjuk el a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz. Tudom, az az 500 maszk, amit eddig elkészítettünk – különösen most, amikor tonnaszám érkeznek a felszerelések –, csepp a tengerben. De örömmel tölt el, hogy rajtunk kívül nagyon sokan ültek a varrógép elé – bizonyítva, hogy a bajban egyetlen dolog számít, hogy összefogjunk, összekapaszkodjunk” – írta naplójában Herczegh Anita asszony.

A Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete Kecskeméten is segítette a rászorulókat. Tartós élelmiszereket és fertőtlenítőszereket tartalmazó adománycsomagok összeállításában és kiszállításában is részt vett.

 • 2020 Május 7. / Suri Szilvia

#CIKK - Etesd a dokit!


Etesd a dokit! elnevezéssel indított jótékonysági mozgalmat az egészségügyben dolgozók támogatására Keve Márton séf.

A Londonból hazatérő Keve Márton az Easy Wine Budapest étterem és borbár séfjeként kezdett volna dolgozni, amikor a járvány miatt a hely bezárt. „Az első munkanapomon gyakorlatilag azért mentem be, hogy segítsek kitakarítani és bezárni a konyhát” – mesélte Keve az Indexnek. Ám az étterem tulajdonosa a konyhát a séf rendelkezésére bocsátotta, hogy ott kísérletezzen, új menüt állítson össze. Keve, aki a kényszerű szabadságában mindenképpen valamilyen karitatív munkát szeretett volna végezni, kapva kapott a lehetőségen, és – az eredeti tervek szerint egy alkalommal – 100 adag ebédet szeretett volna főzni a Szent László kórház orvosai és egészségügyi dolgozói számára.

Az ötletet az Easy Wine tulajdonosa is teljes mértékben támogatta, ám a megvalósításhoz alapanyagra volt szükség. Ezért Keve Márton felkereste Jókuti András gasztrobloggert, akivel közösen létrehozták az #Etesdadokit! jótékonysági Facebook-csoportot, ahova rengeteg felajánlás érkezett, és ahol szerveződik az azóta hatalmas lendületet vett kezdeményezés.

A dolog ugyanis nem állt meg egy alkalomnál, mert rengetegen csatlakoztak hozzá, így mára az Etesd a dokit! keretében már több mint 15 000 ebédet főztek 30 budapesti kórháznak és 10 mentőállomásnak. A számok pedig folyamatosan nőnek.

Keve célja, hogy ne pusztán „menzakaját”, hanem gyorsan fogyasztható, egészséges, és a magyar vendéglátásban megszokott ételekhez képest színesebb – összességében prémium – menüt kapjanak az egészségügyben dolgozók. „Az ételnek megvan az a hatalma, hogy tud a fizikai mellett úgymond szellemi táplálék is lenni. Mi ezért próbáljuk ezt az egész projektet úgy csinálni, hogy a dokikban már csak a gondoskodás gesztusán keresztül is tartsuk a lelket.”


Forrás: Facebook / Etesdadokit!

A mozgalom Facebook-csoportjába rengeteg felajánlás érkezett, amikre továbbra is szükség van. A főzésben, nyersanyagokban kizárólag vendéglátóhelyek felajánlásait tudják fogadni, a higiéniai előírások betartása miatt. Ám a munkából magánszemélyek is kivehetik a részüket, ugyanis a főzés mellett nagy szükség van a szállításban való segítségre, valamint tartós élelmiszerekre, amiknek a felajánlását az etesdadokit@gmail.com e-mail-címre lehet küldeni. Ugyanide várják kórházak jelentkezését is, akik szeretnének ebédet kérni.


Forrás: Facebook / Etesdadokit!

Mára egy lelkes stáb alakult, amely a felajánlások adminisztrációját, az ételszállítások logisztikáját és az önkéntesekkel való kapcsolattartást is intézi. Munkájukra nagy szükség van, ugyanis a résztvevők köre egyre bővül: további éttermek – például a Tom George Budapest – ajánlották fel konyhájukat a főzésre.

 • 2020 Május 6. / Czirják Ráhel

#CIKK - Hiteltörlesztési moratórium – Mire érdemes figyelnünk?


ELŐSZÓ


A Kormány 2020. március 18-án a koronavírus gazdaságot érintő hatásainak enyhítése érdekében a 47/2020. (III. 18.) Kormányrendelet szerinti intézkedéseket rendelt el, amelyben a 2020. március 18. éjfélig folyósított lakossági és vállalati hitelek ügyfelek általi visszafizetését (tőke-, kamat- és díjfizetést) 2020. december 31-ig felfüggeszti. A bankok a rendelet megjelenését követően leállították a hitelek törlesztőrészleteinek beszedését az ügyfelek törlesztésre megjelölt számláiról. Mindazonáltal akik szeretnének, a továbbiakban is az eddigiek szerint törleszthetnek. A következőkben megnézzük, hogy mit is jelent a moratórium a lakossági hitelek vonatkozásában és mire érdemes odafigyelnünk.

MIRE TERJED KI A MORATÓRIUM?


FIX (határozott) futamidejű hitelek/kölcsönök:


- személyi kölcsön

- jelzáloghitel (beleértve piaci feltétellel nyújtott lakáshitelek, állami kamattámogatott jelzáloghitelek, szabad felhasználású jelzáloghitelek)

- lakástakarék által nyújtott jelzáloghitel

- babaváró hitel

- munkáltatói kölcsön

- lízingszerződés (autólízing, autóhitel, ingatlanlízing)

- lombardhitel

Nem FIX (határozatlan) futamidejű hitelek:


- hitelkártya

- folyószámla-hitelkeret

MIT JELENT AZ, HOGY LEÁLL A TÖRLESZTÉS?


- A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt, a fizetési moratórium lejártát követően, évente egyenlő részletekben kell megfizetni,

- a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen nem haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét.

Azaz ebben az esetben, bár ez év végéig nem kell törlesztenünk, emiatt tartozásunk növekedni fog az ebben az évben felhalmozódott kamattal! A futamidő pedig nem csupán 9 hónappal fog nőni. Pl. ha Ön 20 millió Ft-os lakáshitelt vett fel 20 évre 5%-os kamattal, a törlesztőrészlet változatlan összege mellett a futamidő 17 hónappal nőhet.

MIT TEHETEK, HA TOVÁBBRA IS SZERETNÉK TÖRLESZTENI?


Ez esetben nyilatkoznunk kell a bankunk által lehetővé tett módon, ezt a legtöbb bank esetében netbankos felületen is megtehetjük.

MI A HELYZET A HITELKÁRTYÁVAL?


A 2020. március 18. 24:00-kor fennálló kihasznált hitelkártya-egyenleg a fizetési moratórium hatálya alá esik.

Nem tartozik a fizetési moratórium hatálya alá a 2020. március 18-át követően létrejött tartozás, annak megfizetése szerződés szerint esedékes.

Érdemes odafigyelni arra, hogy ha Önnek a teljes törlesztési összegre vonatkozó beszedési megbízása van, több bank csak a minimumösszeget szedi be. Ebben az esetben Önnek kamatfizetési kötelezettsége fog keletkezni. Ezért érdemes figyelni és a teljes hitelkártya-tartozást átutalni a bank felé.

 • 2020 Május 5. / Tamássy Bence

#CIKK - Bajban az állatmenhelyek is


ELŐSZÓ


A koronavírus-járvány az állatmenhelyeket is negatívan érintette. A drasztikusan lecsökkenő bevételek miatt sok helyen ellehetetlenült az állatok ellátása, ami nemcsak állatvédelmi, hanem közegészségügyi és járványügyi probléma is. Így aki teheti, pénzadománnyal segítsen nekik – kéri a Magyar Állatvédők Országos Szervezete.

BEVÉTELEK NÉLKÜL A MENHELYEK


Ma Magyarországon körülbelül 140 aktív, állatvédelemmel foglalkozó szervezet működik, amiből mintegy 80, nagy létszámú menhelyet üzemeltet. Ezek egyszerre összesen 8-10 ezer kisállatot, kutyát, macskát gondoznak. Ám a járványhelyzet bevételeik nagy részétől megfosztotta őket, jelentős anyagi tartalékaik pedig nincsenek, hogy segítség nélkül átvészeljék ezt az időszakot – olvasható a Magyar Állatvédők Országos Szervezete (MÁOSZ) sajtóközleményében.

Sok, civil szervezet által fenntartott menhely – de számos, önkormányzati ebrendészeti telep is – az állatok etetését eddig iskolák, óvodák, vagy egyéb intézmények közkonyháinak ételmaradékaiból oldotta meg. Ám a veszélyhelyzet fennállása óta a konyhák bezárásával ez a forrás megszűnt, és sok esetben kutya- és macskatápból csak egy-két hétre elegendő tartalékkal rendelkeznek.

A rendezvényekkel kapcsolatos korlátozások következtében az adománygyűjtés eddigi formái is megszűntek – mint például a jótékonysági rendezvények, áruházakban adománygyűjtő akciók –, és a járványügyi kockázat miatt a menhelyek bezárták kapuikat a látogatók előtt, így a közvetlen adományozás is korlátozódott.

Ezzel egy időben az emberek adományozási hajlandósága is érezhetően visszaesett, hiszen sokak anyagi lehetősége korlátozódott a munkájuk csökkenése, vagy éppen elvesztése okán. A gazdaságilag is nehéz helyzetben az adományozás háttérbe szorult.

Így a koronavírus-járvány miatt az állatmenhelyek rendkívül súlyos táphiányban szenvednek – hívja fel a figyelmet a MÁOSZ. A szervezet arra kéri a lakosságot, hogy tápadománnyal segítse az állatmenhelyeket. Ez online rendeléssel és fizetéssel otthonról is, biztonságosan megoldható.

LEÁLLTAK AZ ÖRÖKBEFOGADÁSOK


Az egészségügyi kockázat csökkentése érdekében a menhelyek döntő többségét nem lehet látogatni, csak a személyzet mehet oda az állatokat ellátni. Ha ugyanis az alapból szűkös munkaerő megbetegedne, az több ezer kisállat ellátását veszélyeztetné.

Így a járvány idejére az örökbefogadások is szünetelnek. Ennek csak egyik oka az örökbefogadások szokott módja, a személyes találkozások elmaradása – amikor valaki a menhelyre látogatva ismerkedik meg az állatokkal, szeret bele valamelyikbe, és viszi haza magához.

A másik ok, hogy szeretnék elkerülni a meggondolatlan örökbefogadásokat, aminek a vége az, hogy a kutya vagy macska végül visszakerül a menhelyre. Az örökbefogadási kedv ugyanis érezhetően megnövekedett. Sok szülő keresi fel a menhelyeket, hogy a gyerekek lekötése miatt szeretnének kutyát. Vagy van, aki a közbiztonság romlásától tartva szeretne „testőrt” beszerezni maga mellé. De ezek az emberek nem komoly örökbefogadók. Ilyen megfontolásokra nem lehet felelősségteljes döntést alapozni, hiszen itt egy életen át tartó gondviselésről van szó – nyilatkozta Szekeres Gábor, a Herosz Budapesti Állatotthon munkatársa az Indexnek.

Az unaloműzés mellett az átmenetileg megváltozott időbeosztás is fontos szempont az örökbefogadásnál. Sokan vannak, akik a jelenlegi, otthonról végzett munka mellett úgy gondolják, hogy megfelelően gondot tudnának viselni egy kisállatra. De a járvány után, amikor újra napi 8-10 órát kell távol lenniük, ez már nem biztos, hogy beleférne számukra. Ráadásul a gazda állandó otthoni jelenlétéhez szokott kutyáknak szeparációs szorongást is okozhat a normál munkarend visszaállása – hívta fel a figyelmet Kovács Linda, a szegedi Tappancs Állatvédő Alapítvány menhelyvezetője.

Azonban aki komolyan szeretne örökbe fogadni, azt természetesen nyitott kapuval várják a menhelyek, miután lecsengett a vírus. Addig is, aki teheti, anyagilag támogassa a szervezeteket, amelyek tevékenységükkel nemcsak állatvédelmi feladatokat látnak el, hanem közegészségügyi és járványügyi szempontból is rendkívül fontos szerepet játszanak.

 • 2020 Május 4. / Czirják Ráhel

#CIKK - Hogyan értesítsük a mentőket, ha baj van?


ELŐSZÓ


Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy mentőt kell hívnia saját maga vagy más számára. De kit is kell hívni ilyenkor és mit kell mondani? És milyen helyzetben hívjunk mentőt?

Az alábbi rövid összeállításban ezeket a kérdéseket segítünk tisztázni.

KI HÍVHAT MENTŐT?


Mentés szükségessége esetén bárki – állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül – hívhat mentőt Magyarország területén.

MIKOR HÍVJUNK MENTŐT?


- ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés stb.);

- baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén;

- megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;

- ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás stb.);

- ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti.

MILYEN SZÁMOT KELL HÍVNI?


A mentők hívószáma az ország egész területén (minden vezetékes és mobiltelefonról): 112


Fontos, hogy koronavírussal kapcsolatos tünetek miatt ne a mentőket, hanem háziorvosát vagy a Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat alábbi zöldszámait hívja:

+36 80 277 455

+36 80 277 456

MILYEN ADATOKAT KELL MEGADNI?


1. Hol történt az eset? Fontos, hogy pontos címet adjon meg, melyik városban történt, Budapest esetén melyik kerületben, utca, házszám stb.

2. Adja meg saját nevét, telefonszámát, amin elérhető lesz.

3. Milyen jellegű vészhelyzet áll fenn, mi történt?

4. Adjon át minden egyéb információt (pl. több sérült van, tűzoltókra is szükség van stb.), amely fontos lehet.

5. Nyújtson elsősegélyt a mentő megérkezéséig.

AMENNYIBEN RENDELKEZIK OKOSTELEFONNAL, KÉRJÜK TÖLTSE LE AZ ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT ÉLETMENTŐ NEVŰ APPJÁT!


Az androidos eszközökön a Play áruházból, az iOS-es készülékeken pedig az App Store-ból letölthető alkalmazás 33-35 MB méretű, és néhány másodperc alatt rákerül a mobilra.

MIRE JÓ EZ?


Előre feltöltheti ide adatait, pl. állandó lakcímét, TAJ-számát, azt, hogy milyen betegségei vannak, mire szed gyógyszert stb. Baj esetén elég a kijelző közepén világító piros gombot megnyomni és 3 másodpercig nyomva tartani. Ennek hatására a mentők rögtön értesülnek arról, hogy veszélyhelyzet van és az adatainkat is rögtön látják.


Mind az alkalmazás letöltése, mind pedig annak használata ingyenes!

 • 2020 Április 30. / Tamássy Bence

#CIKK - Szeretethang a vonalban


ELŐSZÓ


A járványhelyzet miatt otthon rekedtek magányának leküzdésére indítottak telefonos segítő szolgálatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régió Kiskunfélegyházi Csoportjának önkéntesei, Szeretethang a vonalban elnevezéssel.

SEGÍTSÉGNYÚJTÁS MINDEN HELYZETBEN


A kijárási korlátozás következtében megváltozott körülmények nemcsak a Szeretetszolgálat főállású munkatársai, de az önkéntesek munkáját is jelentősen megváltoztatták. A szolgálati lehetőségeik megcsappantak, hiszen például az egészségügyi kockázat miatt a nyilvános adománygyűjtés és -osztás átmenetileg leállt. Ez azonban a Dél-Alföldi Régió összesen 22 önkéntes csoportját nem sodorta tétlenségbe, hanem kreatív megoldást találtak arra, hogyan tudnák kivenni a részüket a járvány elleni küzdelemből.

JÓÍZŰ BESZÉLGETÉSSEL A MAGÁNY ELLEN


Fizikai épségünk megőrzése érdekében az otthoni bezárkózás, az emberekkel való találkozások elmaradása komoly lelki megpróbáltatást jelent, főleg a magányosan élő emberek számára. Így született az ötlet, hogy az önkéntesek a kijárási korlátozás miatti elmagányosodást telefonos beszélgetésekkel előzzék meg, s ezzel is javítsanak valamennyit a négy fal közé kényszerült emberek helyzetén. Az ötletnek nagy lendületet adott a Kiskunfélegyházi Önkormányzat megkeresése is, az otthon rekedt idősek megsegítése érdekében fordultak a Máltához. Elindult tehát a Szeretethang a vonalban elnevezésű program, ami jóízű beszélgetésekkel kíván a betelefonálók lelki épségéhez hozzájárulni, magányukat oldani, illetve – ha erre igény van – egyéb segítséget is megszervezni.

A betelefonálók különböző igényekkel fordulnak a Máltához. Vannak, akik konkrét segítségkérést fogalmaznak meg, például maszkhoz szeretnének hozzájutni, vagy gyógyszerek kiváltásában kérnek segítséget. Vannak, akik a járvány miatt megnehezedett életkörülményeiket osztják meg, kibeszélve magukból a feszültséget, így könnyítve lelkükön. Sőt olyan telefonáló is akadt, aki a gyászában való osztozás miatt tárcsázta a Szeretethangot.

SZÉLESEDŐ PROGRAM


Az önmagát gyorsan megszervező kiskunfélegyházi segítő csoporthoz mára csatlakozott Jánoshalma is. A járási körzetbe tartozó falvak polgármestereivel is felvették a kapcsolatot, és ezt a segítséget számukra is felajánlották. Így a régióban a szolgálat teljes erővel folyik, és terjed egyre szélesebb települési körben.

A programmal kapcsolatosan Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiójának ügyvezetője, és Illés Rozália mentor, a Kiskunfélegyházi Csoport önkéntese adott interjút a Mária Rádió Nyolcágú Kereszt című műsorában, melynek hangfelvétele itt is meghallgatható.

 • 2020 Április 28. / Czirják Ráhel

#CIKK - Virágözön karantén idején


ELŐSZÓ


A koronavírus-járvány valamennyi szociális intézményünket új kihívások elé állította. A bentlakásos intézmények dolgozói mellett az otthonközeli ellátásokat nyújtó kollégák is rengeteg új, eddig nem ismert helyzettel néznek szembe, melyek kezelése, a problémák megoldása sokszor nem kis kreativitást kíván.

Így van ez a támogató szolgálatok esetében is. A tatai Csilla von Boeselager Gondviselés Háza Támogató Szolgálat és Idősek Napközi Otthona dolgozói egyik idős, amputáció miatt kerekesszékbe kényszerült ellátottjuk életébe csaltak virágos napsütést ezekben az embereket távolságtartásra kényszerítő, bezártságtól komor napokban. A kedves történetet Kovács Ivetta intézményvezető mesélte el.


A fogyatékkal élők ellátását végző tatai kollégák elmondása szerint a néni gyakran küzd rossz hangulattal, depresszióval amiatt, hogy egészsége meggyengült, és a jelen járványhelyzet hozta kényszerű bezártság csak tovább rontott a hangulatán.

Az idős hölgy mindennapjaiba egyetlen dolog hoz örömöt, az, ha dísznövényekkel, virágokkal foglalkozhat. Az elmúlt években a tatai támogató szolgálat munkatársaival gyakran jártak kertészetekbe. Együtt gyönyörködtek a szebbnél szebb dísznövényekben, és minden tavasszal segítettek ellátottjuknak kiválasztani és megvásárolni az ültetésre szánt, színpompás virágokat. Sajnos ez az idei évben, a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben, nem volt lehetséges.

A tatai támogató szolgálat munkatársai azonban nem hagyták, hogy megszakadjon ez a szép hagyomány, és szívmelengető meglepetéssel készültek a néni számára. Személyi segítője nemrégiben sok-sok csodás virágpalántával csengetett az idős asszonynál, aki meghatottan fogadta a róla gondoskodó intézményben dolgozók kedves gesztusát. A néni elmondta, az elmúlt hetek legörömtelibb eseménye volt számára, amikor megpillantotta segítőjét a szépséges növényekkel.

Tatai kollégáinktól megtudtuk, örülnek, hogy a kis növényekkel napsütést tudtak varázsolni a bezártságtól szenvedő néni mindennapjaiba.

 • 2020 Április 28. / Pintér-Papp Eszter

#CIKK - Hajléktalanellátás a Közép-Magyarországi Régióban


ELŐSZÓ


A hajléktalan emberek egészségügyi ellátásában is történtek változások az elmúlt hetekben. Megnyílt az első olyan menedék, amely karantént biztosít a vírusgyanús hajléktalan emberek számára, a nappali és éjjeli intézményekbe testhőmérséklet-méréssel és az esetleges panaszok szűrésével engedik csak be az embereket, a lábadozókban kijárási tilalom van, a 24 órás Egészségügyi Centrum rendelése pedig egy konténerbe költözött. De a legfontosabb a készenlét, hogy a munkatársak azonnal intézkedjenek a gyanús eseteknél: kiemelni, elkülöníteni, kórházba küldeni és a szoros kontaktokat felderíteni – ezek a legfontosabb lépések – mondja dr. Békási Sándor, a 24 órás Egészségügyi Centrum vezetője.


A nappali melegedőkben kétórás időszakokra bontották a nyitvatartást, egyszerre csak annyi embert engednek be, ahányan az előírt védőtávolságot megtartva beférnek. A hajléktalan emberek ehetnek, ihatnak, kimoshatják és géppel megszáríthatják ruháikat, zuhanyozhatnak, de másfél óra után el kell hagyniuk az intézményt. A következő félórában takarítják és fertőtlenítik a helyiséget, majd beengedik a következő csoportot.

Átalakult a szállók működése is. Az intézményben lakók a nap 24 órájában bent maradhatnak és teljes ellátásban részesülnek. A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a bent maradó embereknek legyen mivel eltölteni az idejüket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan embereket ellátó háziorvosi rendelője a járvány alatt is nyitva tart, betegforgalma 20–40 eset között változik. A kockázatok csökkentése érdekében a rendelő az épületből egy külső konténerbe költözött, amelyet könnyebb fertőtleníteni és tisztán tartani. A klasszikus háziorvosi ellátás itt rövidített nyitvatartással működik.

A máltás hajléktalanellátó intézményekben koronavírussal fertőzött beteget még nem azonosítottak, de a munkatársak erre is felkészültek. A sokszor zsúfolt intézményekben a gyenge immunrendszerű, krónikus beteg embereknél végzetes lenne, ha a vírus gyorsan terjedne. Ezért tartja dr. Békási Sándor az azonnali kiemelést a legfontosabbnak. A munkatársakat pedig ellátták a szükséges védőfelszereléssel, maszkokkal, kesztyűvel, fertőtlenítővel.

„A másik, hogy az intézményen kívüli ellátáson, tehát a szociális munkásokon, utcai munkatársakon talán most még nagyobb a teher, felelősség. Az emberek ugyanis most kevésbé lépnek oda a hajléktalan emberekhez, kevesebb a segítés, kevesebb a takaró, a pénz és a jó szó.”

A hatékony segítség pedig csak akkor lehetséges, ha mentálisan is felkészülünk erre a nehéz időszakra, ami nem hetekig, hanem hosszú hónapokig is tarthat.

„Folyamatosan nem lehet extrém készenléti állapotban lenni. Az emberek 2-3 napig bírják az ilyen fokozott mértékű terhelést, de hosszú hónapokon keresztül ez könnyen mentális fáradtsághoz, fásultsághoz vezethet. Ezért tartom nagyon fontosnak a munkatársak rekreációját, aktív pihenését. Csak így tudunk jól segíteni” – hangsúlyozza a 24 órás Egészségügyi Centrum vezetője.

 • 2020 Április 28. / Suri Szilvia

#CIKK - Lelki segély járvány idején


Egyházi lelkisegély-vonalak


A mostani járványhelyzet komoly megpróbáltatást jelent az emberek lelki egészsége szempontjából is. A megbetegedéstől és a haláltól való félelem mellett megjelenik a munkahely elvesztése miatti szorongás. Nem elhanyagolhatók továbbá a kényszerű összezártságból fakadó konfliktusok sem. Jó tudni és tudatosítani, hogy az esetleges negatív érzésekért ne tegyük magunkat felelőssé, hanem próbáljuk azokat megosztani családtagjainkkal, barátainkkal, vagy az ezek kezelésére hivatott szakemberekkel.

Egyházaink is az eddigieknél is több ilyen lehetőséget kínálnak, ezeket gyűjtöttük össze az alábbiakban.

Magyar Katolikus Egyház


Lélekerősítő (Pécsi Egyházmegye):


Telefonszám: +36 72 513 030, hívható: mindennap 9–12-ig és 15–19-ig.

Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ (együttműködésben a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyével):

Telefonszám: +36 1 770 7333, hívható: mindennap 0–24 óráig.

Váci Egyházmegye:

lelkisegely@vaciegyhazmegye.hu

Részletesebb leírás a Magyar Kurír a 'Lelkisegítő szolgálat indul a Váci Egyházmegyében' című cikkében olvasható.

Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat (Jezsuiták):

Honlap: https://oazis.jezsuita.hu/

Tornya Erika Sacré Coeur nővér:

E-mail: jsz.templom@jezsuita.hu

Budai Irgalmasrendi Kórház Lelkigondozó szolgálat:

Telefonszám: +36 1 438 8655, hívható mindennap 0–24 óráig.

Kilátó Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálat:

Honlap: https://www.ferenceskilato.hu/

Magyarországi Református Egyház


Református Telefonos Lelkigondozói Szolgálat:


Telefonszám: +36 80 296 844, hívható: mindennap 17 órától hajnal 1 óráig.

Skype ID: lelkigondozas1.

Ökumenikus egyházi lelkisegély-vonal


Telefonszám: +36 80 496 005, hívható: mindennap 8 és 20 óra között.

A már működő katolikus és református telefonvonalak mellett nagyszombaton, április 11-én reggel 8 órától hívható az új, ökumenikus egyházi lelkisegély-vonal, amely a koronavírus miatt érintett egészségügyi dolgozók, betegek és hozzátartozóik segítésére jött létre. A vonal a Magyarországi Baptista Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátus, a Magyarországi Metodista Egyház és a Magyar Pünkösdi Egyház együttműködésében működik.

 • 2020 Április 27. / Tamássy Bence

#CIKK - Bringaadomány az egészségügyi és szociális dolgozóknak


ELŐSZÓ


A 13 éve megrendezésre kerülő Bringázz a munkába! kampány idén rendhagyó formát ölt. A járvány miatt jelentős mértékben csökkent a munkahelyre fizikailag bejárók száma, így a kampány idei formája is változik. Azon kívül, hogy alapvetően az otthonmaradásra buzdít, azoknak, akiknek mindenképpen be kell járniuk, a biciklis közlekedést ajánlják. Az egészségügyi és szociális dolgozók számára pedig ezt bringaadományokkal is igyekeznek lehetővé tenni.

BICIKLIVEL A MUNKAHELYRE


A biciklis szervezetek és vállalkozások részvételével a Magyar Kerékpárosklub által szervezett Bringázz a munkába! kampány évről évre a kerékpáros közlekedést népszerűsíti, melynek keretében az utóbbi időben tízezrek pattantak nyeregbe. 2020 tavaszán viszont, a megváltozott helyzethez igazodva, az üzenet is változott: „Maradj otthon, de ha menned kell, inkább bringázz!”


A biciklizés ugyanis a vírus szempontjából biztonságosabb módja az utazásnak, mint a tömegközlekedés. Az autókkal szemben pedig környezetkímélőbb alternatívát jelent, ami – az óvintézkedések betartásával, mint például egyedül tekerjünk, vagy saját háztartásunk tagjaival, másoktól legalább 1,5 méteres távolságra – pozitív egészségügyi hatásokkal is jár.

Nem csupán közlekedés, hanem testmozgás lévén javítja a keringést, erősíti az immunrendszert, így pedig ellenállóbbá teheti szervezetünket a betegségekkel szemben. Oldja a stresszt, szabadságérzetet ad, ami a bezártság miatti lelkiállapotunkon javíthat jelentős mértékben.

BRINGAADOMÁNYOK


A megváltozott üzenet mellett az idei kampány részeként a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség felajánlotta 550 kerékpárból álló, Bringás Vándortáborhoz használt flottáját a veszélyhelyzet idejére az egészségügyi és szociális dolgozók számára, hogy a járvány szempontjából kockázatmentesebbé tegye munkába járásukat. A Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézete (Szent László Kórház) volt az első egészségügyi intézmény, amely részesült az adományból: összesen 20 darab kerékpárt kaptak.

Az eseményen Szlávik János osztályvezető főorvos a következőket nyilatkozta: „Egyik feladatom azt mondani az embereknek, hogy maradjanak otthon. Másik feladatom azt mondani, hogy éljenek egészségesen, próbáljanak sportosak maradni. Fiatalon sokat bicikliztem, így tudom milyen, ha valaki messzebbre, akár munkába elmegy kerékpárral. Ezért örülünk a felajánlásnak, hogy így a kollégáim akár kerékpárral jöjjenek dolgozni. A kórház 3-4 nagy területű telephelyen található, a kerékpárok így nemcsak a munkába járáshoz, de a telephelyek közti néhány kilométeres távokhoz is jól jönnek. Én is ki fogom próbálni.”

HOGYAN IGÉNYELHETŐK AZ ADOMÁNYBRINGÁK?


A biciklik igénylésével kapcsolatosan a következő részletek derülnek ki a Kerékpárosklub honlapján:

A felajánlott biciklik használatára első körben a budapesti egészségügyi intézmények és minisztériumok nyújthatják be igényüket, miután felmérték, hogy dolgozóik közül kik és hányan ülnének szívesen nyeregbe. A kerékpárokat – egyenként lakattal ellátva – a Vándortáborok megkezdéséig tudja biztosítani a szövetség az igénylők számára.

A kerékpárokért az info@maketusz.hu e-mail-címen, illetve Pénzes Erzsébetnél (+36 20 978 9283) vagy Benyó Balázsnál (+36 20 491 9779) lehet jelentkezni.

A Magyar Kerékpárosklub a főpolgármester számára is felajánlotta az ellátórendszer biciklikkel való segítését, és várja a jelentkező intézményeket a bringazz@kerekparosklub.hu címen.

Forrás: Magyar Kerékpárosklub

 • 2020 Április 24. / Czirják Ráhel

#CIKK - Vásárlási tanácsok időseknek


ELŐSZÓ


A koronavírus-járvány a krónikus betegségben szenvedők mellett elsősorban az időseket veszélyezteti, ezért az otthon maradás az ő esetükben fokozottan fontos. A mindennapi élethez szükséges termékek, így legfőképpen az élelmiszerek beszerzésére azonban ebben az időszakban is szükség van, így ehhez próbálunk néhány hasznos tanáccsal szolgálni.

VÁSÁRLÁS OTTHONRÓL


A jelenlegi időszakban a legjobb, ha az otthonunkból csak séta vagy szabadtéri mozgás kedvéért mozdulunk ki. Ha tehetjük, oldjuk meg a vásárlást otthonról! Aki rendelkezik ehhez megfelelő számítástechnikai eszközzel és nagyvárosban, leginkább Budapesten lakik, több nagyobb és kisebb élelmiszer-kereskedőtől rendelhet online. Ez azért is jó megoldás, mert itt a személyes érintkezések minimalizálásával tudunk vásárolni. De hogy is csináljuk ezt a gyakorlatban?

1. Írja össze a bevásárlólistáját!

2. Ellenőrizze, hogy kiszállítanak-e az Ön címére? Ezt a nagyobb élelmiszer-nagykereskedők oldalán az irányítószám megadásával meg tudja tenni.

3. Foglaljon le akár több időpontot előre! Mivel a kiszállításokra a jelenlegi helyzetben nagy kereslet van, sokszor csak több napra vagy akár egy hétre tudják teljesíteni a kiszállítást.

4. Fizessen előre! Ez azért hasznos, mivel így nincs szükség készpénz-átadásra vagy a bankkártya-terminál megérintésére. Ha nincs erre lehetőség, akkor vagy fizessen bankkártyával (15 000 Ft-ig nem kell Pin kód) vagy ha készpénzben fizet, akkor a pontos összeget adja át, hogy ne kelljen a futárnak visszaadnia.

5. Kérjen segítséget fiatalabb családtagjaitól! Ha elmondja nekik, hogy mire van szüksége, ők is meg tudják Önnek rendelni a kiszállítást.

Amennyiben Ön nem olyan helyen lakik, ahol a nagyobb élelmiszer-láncok házhoz szállítanak, kérdezze meg a kisboltot, zöldségest, hogy nem szállítanak-e házhoz. Sok esetben van erre lehetőség és telefonon is le tudja adni a rendelését.

VÁSÁRLÁS SZEMÉLYESEN


Amennyiben Önnek mindenképpen el kell mennie otthonról, hogy beszerezze a szükséges élelmiszereket, kérjük, hogy az alábbi pontokra legyen figyelemmel.

1. Az idősek számára a kormányzat a délelőtt 9 és 12 óra közti időszakot jelölte ki a vásárlásra. Ebben az időszakban csak 65 év felettiek tartózkodhatnak a boltokban. Ön is ekkor vásároljon!

2. Viseljen maszkot és tartson 2 méter távolságot a többi vásárlótól!

3. Mielőtt megfogja, fertőtlenítse le a bevásárlókosarat!

4. Csak azokat a termékeket fogja meg, amelyeket biztosan a kosárba tesz! Használjon egyszer használatos kesztyűt vagy papírtasakot a termékek megfogásához!

5. Írjon bevásárlólistát előre!

6. Ha lehet, kérje meg fiatalabb szomszédját, családtagját, hogy vásároljon be Önnek!

7. Fizessen bankkártyával! Használat után fertőtlenítse le.

8. Legyen türelmes a többi vásárlóval és a bolti eladókkal!

9. Vásárlást követően mosson kezet és fertőtlenítse le, amit lehet!

 • 2020 Április 23. / Tamássy Bence

#CIKK - Home office tippek a WIRED-től


ELŐSZÓ


A járványhelyzet súlyosbodásával mára gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy amelyik munkakörökben megoldható, ott már szinte mindenki otthonról dolgozik Magyarországon. Ám az első hallásra kényelmesebb munkakörnyezet hamar a munkánk minősége és életkedvünk rovására mehet, ha nem megfelelően csináljuk. Ehhez ad tippeket a technológiai újdonságokkal foglalkozó amerikai havilap, a WIRED is.

Otthonról dolgozni nagyon sok előnnyel járhat: többek között megspóroljuk az oda-vissza utazást, tudjuk fogadni a futárt, a postást, ideális esetben nyugodtabb munkakörülményt jelent – mondjuk egy open office gyakran nyüzsgő közegével szemben –, és ha úgy tartja kedvünk, bármilyen zenét üvöltethetünk munka közben.

Ugyanakkor a személyes kontaktus hiányában az elszigeteltség érzése hamar úrrá lehet rajtunk. Ráadásul, ha nem vagyunk valami jók az önmotiválásban, és kifejezetten inspirálóan hat ránk egy külső kontroll (személyes) megléte, a munkamorálunk is hamar hanyatlásnak indulhat. Így mind a munkánk minősége, mind pedig a saját lelkiállapotunk megőrzése érdekében fontos, hogy ne essünk szét! Ehhez a WIRED a következő tippeket ajánlja, amiket saját tapasztalatainkkal egészítettünk ki:

1. TIPP: ÖLTÖZZ FEL!


Bár otthonról dolgozva igen nagy a csábítás, hogy az ágyból kikelve pizsamában beüljünk a laptop elé, mégse tegyük! Ezzel ugyanis megszegjük a home office legfontosabb szabályát: legyenek meg a határok. Keljünk fel, zuhanyozzunk, öltözzünk fel, reggelizzünk, mossunk fogat és úgy üljünk le dolgozni. Legyen meg ugyanaz a napi rutinunk, mintha az irodába kellene bemennünk. Élesen különüljön el a szabadidőnkben otthonlét és a munka. Így az agyunkat is könnyebb átállítani arra, hogy most dolgozni kell. Ráadásul rendesen felöltözve egy beeső telekonferencia-hívás sem lesz annyira kellemetlen.

2. TIPP: LEGYEN EGY KIJELÖLT MUNKAÁLLOMÁSOD!


Ne dolgozzunk az ágyunkból, a kanapéról és semmilyen olyan helyről, ahol el tudunk feküdni. Ez azon túl, hogy nagyon egészségtelen testtartást eredményez, könnyen fulladhat fetrengésbe, ami a hatékonyságunkat ássa alá. Ha csak ilyen bútorok állnak rendelkezésünkre, akkor is húzzunk oda egy kisasztalt, hogy ne az ölünkben legyen a gép.

A lényeg, hogy a munkaidőre legyen egy, csak erre a célra kialakított térrész. Ez egyrészt segíteni fog a koncentrációban, másrészt a munka után a magánélet elkülönítésében. Én ezt úgy oldom meg, hogy az étkezőasztalt használom munkaállomásnak. Reggeli – és persze a felöltözés! – után odaköltözöm a laptoppal és a mappáimmal, munka után pedig mindent visszapakolok a helyére. Így napközben csak erre tudom használni ezt a teret – a számítógépnek és az iratkupacoknak köszönhetően –, délután és este pedig már nem dolgozom, hiszen minden eszköz el van pakolva. Ez segít a jó egyensúly megtartásában, hogy az itthonlét ne alakuljon át egy végtelen hosszú dolgozom-is-meg-nem-is hatástalan egyveleggé.

3. TIPP: MOZDULJ KI!


Ezt a tanácsot csak óvatosan, és a járványügyi ajánlások szem előtt tartása mellett említjük. Hosszú távon bezárva lenni egy lakásba sem fizikailag, sem szellemileg nem egészséges, így felüdítően hat, ha elhagyjuk kicsit a jól megszokott négy falat. De ezt nagyon körültekintően tegyük: kerüljük a tömeget, tartsuk a minimum 1,5 méteres távolságot az emberektől, lehetőleg viseljünk maszkot, és ne nyúljunk az arcunkhoz, csak alapos kézmosás, kézfertőtlenítés után.

Erre személyes megoldásom a hajnali futás – mivel akkor szinte senkivel nem találkozom –, illetve sok időt töltök a panelsor előtti kertrész rendbetételével délutánonként – a lakók örömére is.

4. TIPP: KOMMUNIKÁLJ!


Az otthonról dolgozás és a munkahelyre való bejárás között talán a legnagyobb minőségi különbség, hogy utóbbi esetben a kollégáink között lehetünk, velük kommunikálhatunk, ami azon túl, hogy a társas lény mivoltunkból fakadó alapvető szociális szükségletünket elégíti ki, a közös munkára is pozitív hatással van – pl. a spontán, de fontos ötletelések, megbeszélések miatt, amikből később hasznos dolgok születhetnek.

A fizikai jelenlét hiányában ezért kommunikálj gyakrabban a kollégáiddal, és ne csak munkaügyben. Nyugodtan merd megkérdezni, hogy kivel mi van – e-mailben, chaten, de ne féljünk akár a telefont is felemelni.

5. TIPP: NE TÉVÉZZ!


Hacsak nem a munkádhoz feltétlenül szükséges, NE kapcsold be a tévét, még „csak öt percre” se! A pár perces szünetek könnyen negyedórákká, órákká nyúlnak – a végén meg munkaidőben pörgetjük ki a sorozatokat a Netflixen. Így jobb ennek elejét venni, és be sem kapcsolni. Ugyanez vonatkozik a könyvekre, videójátékokra is.

6. TIPP: HA MÁR NASIZOL, EGÉSZSÉGESEN TEDD!


Home office-ban – de saját tapasztalat alapján az irodában is – az ember gyakorlatilag folyamatosan nassolna. (Ez az ülőmunka már csak ilyen.) Ahhoz, hogy ez ne menjen az egészségünk rovására – és kiférjünk az ajtón a kijárási korlátozás után is –, érdemes egészséges rágcsálnivalókat készítenünk, mint például a felszeletelt zöldség vagy gyümölcs.

7. TIPP: MENJ „HAZA”!


Fontos, hogy a munka és a szabadidő élesen elkülönüljön egymástól. Normál körülmények között ezt a funkciót az utazás tölti be, de távmunkában ezt az e-mail-fiókunkból való kilépéssel, a munkához használt chatprogram bezárásával és/vagy a munkaállomásunk teljes visszapakolásával helyettesíthetjük. Innentől kezdődik a regenerálódás, feltöltődés, hogy holnap is hatékonyan menjen a munka.

 • 2020 Április 22. / Czirják Ráhel

#CIKK - Járványok a múltban


ELŐSZÓ


A jelenlegi koronavírus-járványhoz hasonló helyzetet még a mai legidősebb generáció sem élt meg. Éppen ezért nincs sem egyéni, sem közösségi tapasztalat arra, hogy milyen módon lehet átvészelni egy ilyen helyzetet, mik a fizikai és lelki egészségünk megőrzésének módjai. Mindazonáltal, ez nem mindig volt így. A modern járványügy és a védőoltások megjelenéséig az emberiség időről időre találkozott egy-egy olyan kórokozóval, ami tömeges megbetegedésekhez és halálhoz vezetett világszerte.

A NAGY KÖZÉPKORI PESTISJRÁVÁNY


A középkori Európa legfélelmetesebb betegsége a pestis volt, amit „fekete halálnak” is neveztek. Ez egy baktérium által okozott fertőző betegség, amit leggyakrabban a patkányok bundájában élő bolhák terjesztenek. A legnagyobb európai pestisjárvány 1347–1353 között zajlott, miután 1346-ban a genovaiak Krím-félszigeten található Kaffa (ma: Feodoszija) erődjébe az ostromló tatárok – egyfajta biológiai fegyverként – katapultjaikkal számos, pestisben meghalt ostromló katona tetemét lőtték be. A pestis a városból hajókkal menekülők révén hamar eljutott az akkori Európa nagyobb kikötőibe, majd onnan elterjedt az egész kontinensen, így Magyarországon is. Bár a hatósági karantén intézményének bevezetésére később került sor, a kor emberei önkéntes távolságtartással próbáltak védekezni a kór terjedése ellen. Giovanni Boccaccio olasz író ekkor keletkezett Dekameronjában például egy baráti társaság vonul vissza a járvány elől egy vidéki kastélyba, ahol történetek mesélésével szórakoztatják magukat.

A KARANTÉN KIALAKULÁSA


Az első, mai értelemben vett karanténrendelet a 14. század végén jelent meg. A raguzai (ma Dubrovnik, Horvátország) Nagytanács 1377. július 27-én megszavazta, hogy „aki pestis által fertőzött területről érkezik, nem léphet Raguza és környékének területére anélkül, hogy nem töltött el egy hónapot Szent Márk szigetén vagy a Régi Városban, hogy megtisztuljon”. Ezenkívül arról is döntöttek, hogy az egy hónapos elkülönítés ideje alatt a városból senki nem látogathatja meg az elkülönített személyeket, és aki az erre kinevezett hivatalnokok engedélye nélkül ételt vagy egyéb terméket visz nekik, maga is ott kell hogy maradjon egy hónapra. Az ún. „Régi Város” a mai Cavtat település volt, Dubrovniktól néhány km-re délre, egy félsziget csúcsán. A dubrovniki szabályozást vették át aztán Velencében, ahol az elkülönítés leghosszabb időtartama 40 nap volt, ami olaszul quaranta. Innen származik a ma is használatos karantén kifejezés.

SPANYOLNÁTHA JÁRVÁNY


Járványok azonban nem csupán a középkorban fordultak elő. Az ún. „spanyolnátha” 1918–1919-ben az influenza A vírusának első és egyben legpusztítóbb világméretű járványa volt, amiben a Föld lakosságának 3-5%-a meghalt. A védekezést megnehezítette, hogy a korszakban a vírusok létezése még ismeretlen volt, így a tudósok különböző baktériumtörzseket sejtettek a háttérben. A spanyolnátha kiindulási pontja Kansasban volt, a vírust az első világháborúban harcoló amerikai csapatok hozták be Európába, azon belül is Franciaországba, ahonnan gyorsan továbbterjedt. Nevét onnan kapta, hogy a betegségről az első hírek Spanyolországból érkeztek. A betegség gyors lefolyású volt, magas lázzal, fejfájással járt és akár huszonnégy órán belül halállal is végződhetett. A legtöbb halálesetet a szövődményként fellépő vérzéses tüdőgyulladás okozta. A koronavírustól eltérően áldozatait elsősorban nem az idősebb korosztály, hanem a 14–35 évesek között szedte.

Érdekes, hogy a maihoz hasonló korlátozásokra is sor került a járvány leküzdése érdekében, így pl. bezárták az iskolákat, az otthonukban pihenő betegek ajtaját piros papírlappal jelölték meg, a vendéglőknek kötelező kézmosási lehetőséget kellett biztosítaniuk, betiltották a tömegrendezvényeket és gyűléseket, a két előadás közt egyórás szellőztetési szünetre kötelezett mozik előadásszámát csökkentették, a nézők pedig csak minden második ülőhelyre vásárolhattak jegyet.

 • 2020 Április 20. / Tamássy Bence

#CIKK - A Miutcánk és a MOL Limo összefogása az idősekért


ELŐSZÓ


A COVID-19 miatt megváltozott helyzet új megoldásokat szült az élet számos területén, átalakítva ezzel az eddig megszokott rutinjainkat. Sok olyan kezdeményezéssel találkozhatunk, ami az embereket kívánja segíteni a fizikai kontaktus minimalizálása, így a fertőzésveszély csökkentése érdekében. Ilyen kezdeményezés a Miutcánk.hu és a MOL Limo összefogása is, mellyel az idősebb lakosságnak kívánnak segítséget nyújtani.

AZ ÖSSZEFOGÁS


A Miutcánk.hu a 21. század elmagányosodására kíván választ adni. A közösségi oldal ugyanis egy olyan platform, ahova lakhelyünk megadásával regisztrálhatunk be, ezt követően pedig a közvetlen lakókörnyezetünkben élőkkel tudjuk tartani a kapcsolatot – segítséget kérni, felajánlani, tárgyakat cserélni, kölcsönkérni, eseményeket szervezni. Az oldal célja, hogy az egymás közelében élők jobban megismerjék egymást és összetartó közösségek alakuljanak ki.

A Miutcánk csapata is alapvetően az otthon maradás fontosságára hívja fel a figyelmet – hiszen a vírussal szemben ez a leghatékonyabb védekezési mód –, ugyanakkor egymás segítésére is ösztönöz, például a felületükre való belépéskor megnyíló plakáttal, amit bárki kinyomtathat, és kiteheti az ajtajára, segítséget felajánlva így a lakóközösségében.

A MOL Limóval, Budapest legnagyobb közösségi autószolgáltatójával való összefogása pedig még ennél nagyobb segítségnyújtást is lehetővé tesz az emberek számára, ugyanis egy országos szintű szomszédsági összefogást indítottak el, melynek keretében a Miutcánk 50 önkéntesének lehetősége van 10 000 forintos MOL Limo utalványt felhasználni idős és más, a járvány szempontjából kiemelten veszélyeztetett (pl. krónikus megbetegedésben szenvedők, sokgyermekesek) szomszédok megsegítésére: bevásárlásra, gyógyszerkiváltásra.

Előzetes kalkulációk szerint az utalvány körülbelül 4 és fél óra autózásra elegendő, amivel számtalan patikai és más bevásárlás megoldható. Erről kaptak tájékoztatást a napokban a Miutcánk regisztrált felhasználói e-mailben.

Amennyiben Ön is segítene a környezetében élő, veszélyeztetett helyzetű személyeknek, és ehhez autóra lenne szüksége, itt regisztrálhat!

A járványhelyzetre való tekintettel, az utalványokon kívül a MOL Limo 30%-kal csökkentette percdíjait, és a regisztrációt is ingyenessé tette, hogy ezzel is segítsen az embereknek elkerülni a tömeges találkozásokat a közlekedés során. De alapvetően ők is azt javasolják, hogy aki teheti, maradjon otthon.

 • 2020 Április 17. / Czirják Ráhel

#CIKK - Élő közvetítések kisgyermekes szülőknek


ELŐSZÓ


A már hosszú ideje – és ki tudja, még meddig? – tartó otthoni kényszerpihenő mindenki számára komoly megpróbáltatást jelent. Talán még inkább igaz ez a kisgyermekes szülőkre, hiszen az ovis vagy kisiskolás gyerekek még nem tudják önállóan kitölteni szabadidejüket. Ha szeretnénk, hogy gyermekünk értelmesen és ne kizárólag valamilyen rajzfilm vagy videójáték előtt töltse el a napot, szerencsére számtalan online, ráadásul ingyenes lehetőség közül választhatunk.

SZÍNHÁZ, ZENE


A Budapest Bábszínház minden szombaton 11 órakor ingyenesen, nem letölthető formában, a Budapest Bábszínház YouTube-csatornáján az archívumából válogatott előadás-felvételeket tesz hozzáférhetővé. Az elmúlt hetekben többek között a Hókirálynő és a Nyúl Péter című előadást lehetett megtekinteni.

A Veronaki zenekar mesés világa Tarján Veronika meséiből és szövegeiből építkezik és alkot egy teljesen egyedülálló zenei világot, amit a gyermekek és a felnőttek is örömmel hallgatnak. A zenekar Facebook-oldalán mindennap 10.30-kor élőben jelentkeznek be.

TERMÉSZETFILM, ÁLLATKERT


Az alkotók jóvoltából most ingyenesen elérhető több, az elmúlt években készült nagysikerű, hazánk csodálatos természeti értékeit bemutató film, így a Vad Kunság és a Vad Szigetköz is.

Amennyiben egzotikusabb állatokra vágynának a kicsik, a Fővárosi Állat- és Növénykert webkamerája révén láthatunk fókashowt, vagy megnézhetjük, hogy éppen mit csinál Arun, a kiselefánt.

MESE


Az MTVA Archívumából ingyenesen meghallgatható több mese rádióváltozata is, pl. a Bogáncs, Mesék Mátyás Királyról vagy a Rumini-mesék. Az archívumban a „Kicsiknek” menüpont alatt lehet böngészni.

A Móra kiadó mindennap 17 órakor élőben jelentkezik egy népmesével, színészek tolmácsolásában. A mesék fent maradnak az oldalon, így azok később is visszahallgathatók.

MOZGÁS


A gyerekek mozgásigényének kielégítésére és mozgáskultúrájuk fejlesztésére is találunk online foglalkozásokat. A „Tornázz a plüssöddel” egy mókás, napi 20 percet igénybe vevő torna nagyobb ovisoknak.

RAJZ


Agócs Írisz képzőművész az egyik legismertebb magyar meseillusztrátor. Az ő nevéhez fűződik többek között a Maszat kalandjai, a Cipellő Cicák-sorozat és Tandori Dezső műveinek illusztrálása is. A karantén ideje alatt Facebook-oldalán segít a gyerekeknek abban, hogy mindennap egy új állatot tanuljanak meg lerajzolni.

 • 2020 Április 16. / Tamássy Bence

#CIKK - Ferenc pápa gondolatai a koronavírus-válságról


ELŐSZÓ


Ferenc pápa az első hosszabb interjúját a koronavírus-járvány által okozott világméretű válságról Austen Ivereigh brit írónak és újságírónak adta április 8-án, közvetlenül a húsvéti szent három napot megelőzően. Az interjú több, világszerte ismert, vezető katolikus lapban is megjelent, itthon a Magyar Kurír tette közzé a szöveg teljes magyar fordítását.

Mindenképpen érdemes a teljes interjút elolvasni; mi az alábbiakban a Szentatya azon gondolatait emeltük ki, amelyekről úgy gondoljuk, hogy különösen érdekesek és megerősítők lehetnek a Máltai olvasóközönség részére. Az egyik ilyen, a Szentatya által már korábban is megfogalmazott gondolat, hogy az egyháznak egyfajta „tábori kórházként” kell viselkednie a járvány idején. Azt is elmondja, hogy a világnak ideje meglátni a szegény embert és a jelenleg is szolgálatot teljesítő, „köztünk élő szentek” példáját követve itt a lehetőség a megtérésre.

AZ EGYHÁZ MINT „TÁBORI KÓRHÁZ”


„Újságíró: Van egy Ön által nagyon kedvelt olasz regény a 17. századból, amelyet a közelmúltban többször is említett: A jegyesek Alessandro Manzonitól. A regény története az 1630-as drámai pestisjárvány idején zajlik Milánóban. Többféle egyházi személy szerepel benne: don Abundio, a gyáva pap, a szent bíboros, Borromeo érsek, és a kapucinus barátok, akik a „lazzarettó”-ban, egyfajta tábori kórházban szolgálnak, ahol a fertőzött betegek szigorúan el vannak választva az egészségesektől. A regény fényében hogyan látja a pápa az egyház küldetését a koronavírus-járvány idején?

A Szentatya: Federigo bíboros valódi hőse ennek a járványnak Milánóban. Az egyik fejezetben mégis arról olvasunk, hogy körbejárt, és üdvözölte az embereket, csakhogy a gyaloghintójába zárkózva, vélhetően az ablak mögül, hogy védje magát. Az emberek nem vették ezt jó néven. Isten népének szüksége van arra, hogy a pásztor mellette álljon, hogy ne védje magát túlzottan. Isten népének ma nagyon közeli pásztorokra van szüksége, azoknak a kapucinusoknak az áldozatosságával, akik így cselekedtek. A keresztény ember kreativitásának abban kell megmutatkoznia, hogy új horizontokat nyit, ablakokat nyit, nyit a transzcendenciára Isten és az emberek felé, és mindent újra kell gondolnia otthonában.”

A SZEGÉNYEKRŐL


„A Szentatya: Ha már a szemlélődésnél tartunk, szeretnék elidőzni egy témánál: itt az ideje meglátni a szegény embert. Jézus azt mondja nekünk, hogy »szegények mindig lesznek veletek«. És ez igaz. Ez valóság, nem tagadhatjuk. Rejtve vannak, mert szégyellik a szegénységet. Rómában, amikor szigorú karantén van előírva, egy rendőr azt mondta egy embernek: »Nem maradhat az utcán, haza kell mennie az otthonába.« Ő így válaszolt: »Nincs otthonom. Az utcán élek.« Ha felfedeznénk, mekkora számban élnek kirekesztetten…, és mivel a szegénység miatt szégyenkeznek, nem látjuk őket. Ott vannak, elhaladunk mellettük, de nem látjuk őket. A táj részei, egyszerű tárgyak. Kalkuttai Szent Teréz meglátta őket, és úgy döntött, elindul a megtérés útján.

A szegények látása azt jelenti, hogy visszaadjuk nekik emberségüket. Ők nem tárgyak, nem hulladékok, hanem személyek. Nem folytathatunk jóléti politikát, mint az elhagyott állatok esetében. Pedig sokszor a szegényeket úgy kezelik, mint az elhagyott állatokat. Nem folytathatunk jóléti és részleges politikát.”

A SZOLGÁLÓKRÓL


„A Szentatya: Ebben a nehéz időszakban a szomszédos szentekre gondolok. Ők hősök! Orvosok, önkéntesek, szerzetesnők, papok, dolgozók, akik végzik kötelességeiket, hogy a társadalom működőképes maradjon. Hány orvos és ápoló halt meg! Hány pap halt meg! Hány szerzetesnő halt meg! Szolgálatban, szolgálatuk következtében. Eszembe jut egy mondat A jegyesekből, a szabótól, aki szerintem az egyik legegyszerűbb és leghitelesebb személyiség. Azt mondta: »Sosem tapasztaltam, hogy az Úr úgy kezdett volna csodába, hogy nem fejezte volna be jól.« Ha felismerjük a mellettünk élő szenteknek ezt a csodáját, ezeknek a hősies férfiaknak és nőknek a csodáját, ha tudjuk követni nyomdokaikat, akkor ez a csoda jól fog végződni, mindenkinek javára lesz. Isten nem hagyja félbe a dolgokat. Mi vagyunk azok, akik félbehagyjuk őket, és távozunk. Amit most megélünk, az a metanoia [megtérés] helye, lehetőséget kaptunk rá. Ragadjuk meg, és haladjunk tovább!”

 • 2020 Április 14. / Tamássy Bence

#CIKK - Hitélet koronavírus idején


ELŐSZÓ


A koronavírus-járvány és a következményeként fellépő társadalmi elzárkózás az élet megannyi területén kimozdított minket eddigi megszokásainkból, komfortzónánkból. Nem kivétel ez alól a hitélet sem, hiszen a világszerte terjedő vírus hatására a Magyar Katolikus Egyház eddig példátlan lépésekre kényszerült a vírus további terjedésének lassítása érdekében. Március 22-től meghatározatlan ideig nem tartanak nyilvános liturgiát a magyar katolikus templomokban, nincsenek keresztelők, esküvők, a temetéseket pedig csak szűk családi körben lehet megtartani. Hála Istennek, ebben a rendkívüli helyzetben sem kell lemondanunk hitünk megéléséről, sőt azt új elemekkel gazdagíthatjuk. Ehhez szeretnénk a következőkben pár hasznos ötletet, javaslatot nyújtani.

MISE A KÉPERNYŐN


Talán sokunknak, különösen az idősebb korosztálynak szokatlan, hogy nem személyesen, hanem képernyőn keresztül kövesse a liturgiát, mindazonáltal a szentmisén történő részvételnek ez a módja is sok lelki gyümölcsöt teremhet. Amennyiben a saját egyházközségünkből is van közvetítés, módunk van rá, hogy szinte úgy érezhessük magunkat, mintha ott volnánk a templomban. A misét követően felhívhatjuk ismerőseinket, barátainkat és beszélgethetünk velük, mintha csak együtt léptünk volna ki a templomból és a kertben megállnánk egy-két szóra. De arra is van lehetőségünk, hogy egy másik templomból zajló liturgián vegyünk részt a technika segítségével. Lehet, hogy már régen szerettünk volna részt venni misén valamelyik püspöki székhelyen vagy meghallgatni egy híres hitszónok vagy teológus szentbeszédét. Ezt is megtehetjük most. Próbáljunk ténylegesen „részt venni” a misén, azaz ne főzzünk, takarítsunk, egyéb dolgokkal foglalkozzunk közben, hanem álljunk hozzá úgy mintha valóságosan a templomban lennénk.

Több kisgyermeket is nevelő családok számára komoly megpróbáltatást jelenthet a szentmisén történő személyes részvétel. Bár egyre több helyen vannak kifejezetten gyermekek számára celebrált misék, sokunknak ezek a földrajzi távolság miatt elérhetetlenek. Most az online közvetítés segítségével részesei lehetünk egy ilyen speciális misének, ami egy kiváló lehetőség arra, hogy a jövőben a gyerekek ne csak „viselkedjenek” a szentmisén, hanem a saját fogalomkészletükön értsék és megszeressék azt, ami a liturgián zajlik.

LELKI ÁLDOZÁS


Mivel a kereszténység a megtestesülés vallása, a járvány egyik legfájóbb következménye a Jézus Krisztus testében és vérében való részesülés hiánya. Mindazonáltal, ebben a helyzetben is tudunk Jézussal egyesülni az un. „lelki áldozás” által. A lelki áldozás nem más, mint egy fohász, amelyet józan önmérséklettel akár naponta többször is elmondhatnak azok, akik szeretnének a Szentségi Jézussal találkozni. A fohász célja, hogy általa Istentől ugyanazokat a lelki kegyelmeket nyerjük el, amelyeket a Szentáldozáskor ad nekünk. Az Úr hatalma végtelen, így ebben a kivételes esetben így is közvetíteni tudja azokat a kegyelmeket, amelyeket a Szentáldozásban kapunk.

CSALÁDEGYHÁZ


A mindennapok rohanásában sokszor úgy gondoljuk, hogy a vasárnapi szentmisén való részvétellel úgymond „letudtuk” az Istennel való kapcsolatunkat és jó keresztények vagyunk. A mostani helyzet amellett, hogy ráirányítja a figyelmünket arra, hogy Isten többet szeretne tőlünk heti egy óránál, arra is lehetőséget nyújt, hogy újrakezdjük vagy kialakítsuk a családegyházunk szokásait. Többet imádkozhatunk együtt, sőt erre kialakíthatunk egy sarkot is a lakásban. A könnyebb ráhangolódás érdekében letölthetünk az okostelefonunkra imádkozást, elmélyülést segítő alkalmazásokat. Olvashatjuk együtt a Szentírást, sőt otthoni igeliturgiát is tarthatunk. Nézhetünk együtt keresztény filmeket, tanúságtételeket. Az otthoni lelki élet megélésében példaként állhatnak előttünk a szombatot családi körben megünneplő zsidók, az első századok hívői vagy akár azok a koreai és japán keresztények, akik több évszázadon át őrizték és adták tovább a hitet papok és hivatalos egyházi szertartások nélkül, üldöztetések közepette.

HA MAJD VISSZATÉR AZ ÉLET A NORMÁL KERÉKVÁGÁSBA


Ha majd visszatér az élet a normál kerékvágásba, a mi hitéletünk is sokoldalúbbá, elmélyültebbé válhat, ha merünk élni a fenti lehetőségek bármelyikével. Hiszen, ahogyan azt Szent Pál írta, „az Istent szeretőknek minden a javukra válik” (Rómaiakhoz írt levél 8,28).

Végezetül ajánlunk pár hasznos linket az otthoni hitélethez a máltai csatornáinkon, felületeinken elérhetőken túlmenően:

VÉGEZETÜL


Végezetül ajánlunk pár hasznos linket az otthoni hitélethez a máltai csatornáinkon, felületeinken elérhetőken túlmenően:

Sajgó Szabolcs SJ szempontjai a képernyőszentmisék kultúrájának kialakításához

Hol és mikor követhető élő szentmise-közvetítés.

Szentmise-közvetítés gyerekeknek.

Lelki áldozásról.

Ignáci ima-alkalmazás telefonra

Ingyenesen nézhető keresztény témájú filmek

 • 2020 Április 8. / Tamássy Bence

#CIKK - Programok a négy fal között


ELŐSZÓ


A járványügyi helyzet következtében a tavaszi programok szinte teljes egészében dugába dőltek – legyen szó beltéri kulturális rendezvényről, vagy szabadtéri programról. Ráadásul a csodás tavaszi idő még jobban megnehezíti a dolgokat, hiszen ilyenkor az ember legszívesebben kint lenne és élvezné a napfényt a parkban egy pokrócon, a futópályán edzve, vagy egy kávézó teraszán ülve.

Bár a kijárási korlátozás teret ad az egyéni szabadidős sporttevékenységnek és szabadidős célú gyalogos közlekedésnek – minimum 1,5 méteres távolságot hagyva a többi embertől, kerülve a szociális érintkezést! – az egészségügyi szakemberek egyöntetű véleménye szerint, aki teheti, inkább maradjon otthon.

A megváltozott helyzethez szerencsére a kulturális szféra szereplői is igyekeznek alkalmazkodni, a programok egy része az online térbe tevődött át. Hogy elviselhetőbb legyen a négy fal közötti lét, és a törölt koncertek, színházi előadások miatt kevésbé fájjon a szívünk, összegyűjtöttük, hogy milyen kikapcsolódási lehetőségek érhetők el az interneten. A listánk nem teljeskörű, de reméljük, mindenki talál magának kedvére való programot!

KONCERTEK


A Művészetek Palotája ebben a rendkívüli helyzetben is igyekszik lehetővé tenni közönsége számára, hogy világhírű művészek, alkotók munkáját estéről estére élvezhesse. Éppen ezért elindult a Müpa virtuális hangversenyterme, a Müpa Home, ahol – műfajtól függően – esténként 19:00-kor, 19:30-kor, vagy 20:00-kor egy-egy felejthetetlen előadás kerül közvetítésre, regisztráció nélkül, teljesen ingyen.

Ráadásul, a Művészetek Palotája Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO) tagságának, valamint a nemzetközi összefogásnak köszönhetően nem csak hazai, hanem Európa más jelentős koncerttermeinek előadását is élvezhetjük. De ha nem akarjuk megvárni az esti közvetítést, a Müpa digitális archívuma is teljesen ingyen áll a nézők, hallgatók rendelkezésére, több mint száz, HD minőségű, komolyzenei és könnyűzenei koncerttel. Az archívum Digitális Irodalom részlegében pedig a Müpa 2012 óta működő Literáriumának több művészeti ágat is bevonó kortárs irodalmi estjeit tekinthetjük meg.

Az online kulturális programok palettáját színesíti a Fischer Iván dirigálta Budapesti Fesztiválzenekar is, ami március 16-tól minden este 19:45-től élő kamarakoncertet közvetít a BFZ próbaterméből, melyek a zenekar honlapján és Facebook oldalán tekinthetők meg. A járvány miatt a muzsikusok anyagilag is nehéz helyzetbe kerültek. Legfőbb bevételi forrásukat jelenleg a támogatói jegyek jelentik, melyet lehetőségünk van - tetszőleges összegben – megvásárolni.

SZÍNHÁZ


A járványhelyzet ellenére a színházi élményről sem kell lemondanunk, több színtársulat is az online térbe tette át a közönséggel való kapcsolattartást.

A Katona József Színház színészei közreműködésével elindította a Vírusvideók sorozatot, mellyel abban próbálnak segíteni, hogy a hétköznapi teendők során (pl. kutyasétáltatás, bevásárlás) hogyan védekezzünk a koronavírus ellen. De a praktikus tanácsok mellett a kultúrára vágyók sem maradnak üres kézzel: a színház Youtube csatornáján korábbi nagysikerű előadások felvételeit tekinthetjük meg.

Online tartalommal jelentkezik a Vígszínház is Facebook oldalán, ahol elérhetők a színház kulisszái mögé betekintést engedő VígLive videói, a 2020. március 15-én műsorra tűzött Vecsei H. Miklós Kinek az ég alatt már senkije sincsen című műve, valamint április 11-én, 15:00-tól a költészet napja alkalmából megrendezésre kerülő megemlékezés is.

A Budapest Bábszínház is széleskörű online tartalmat biztosít gyermek és felnőtt nézői számára egyaránt. A színház Facebook oldalán és Youtube csatornáján tekinthetők meg azok az előadások, melyeket a járványra való tekintettel osztanak meg a nagyérdeművel. Továbbá új online sorozatot is indítottak, Mesék a Bábszínházból címmel, aminek keretében a színház művészei, csütörtökönként 18:00-kor olyan meséket olvasnak fel a Youtube csatornán, amik inspiráló hatással voltak rájuk, és amikből később bábelőadások születtek.

KIÁLLÍTÁSOK


Ebben a rendkívüli helyzetben a képzőművészet rajongói számára is izgalmas lehetőségek nyílnak az interneten, több múzeum, galéria jóvoltából.

A Szépművészeti Múzeum Digitális Múzeum programja keretében online formában tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítása . A Galériában tett virtuális séta során folyamatosan bővülő festménygyűjteményt csodálhatunk meg, melyhez háttérinformációkat is olvashatunk, hogy az élmény, az adott keretek között a lehető legteljesebb mértékben hasonlítson a személyes látogatásra.

Virtuálisan tekinthető meg a Szépművészeti Múzeum majdnem 70 műalkotást bemutató, a Kelet vonzásában című kamarakiállítása is, mely az 1869-től, az Osztrák-Magyar Monarchia területén is kibontakozó stílusirányzat, a japanizmus számos műalkotását mutatja be.

A 2020-ban negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti FotóFesztivál rendezvénysorozat, Paolo Ventura: Velencei történetek / Automaton című kiállításával indult útjára, melyet eredetileg a Műcsarnokban lehetett megtekinteni, a kijárási korlátozás időszakában pedig online módon nyílik erre lehetőségünk. A Műcsarnok jóvoltából korábbi kiállítás is megtekinthető online, nevezetesen David Lynch vizuális művész, filmrendező és -producer tavalyi, szintén a Budapesti FotóFesztivál keretében bemutatott, Kis történetek című tárlata. Ha pedig külföldi kiállításokban gyönyörködnénk, erre is lehetőségünk nyílik, ugyanis olyan világhírű múzeumok gyűjteményei érhetők el online, mint a párizsi Louvre, a madridi Prado, vagy a Vatikáni Múzeum .

KÖNYVEK


Ha a képek helyett inkább történetek segítségével szabadulnánk ki a négy fal közül, de az otthoni könyvtárunkat már kiolvastuk, kedvünkre válogathatunk Rejtő Jenő ingyenesen elérhető összes műve közül, vagy böngészhetünk a Magyar Elektronikus Könyvtár többezer tételes állományában.

De ha még itt sem találtuk meg az érdeklődésünknek megfelelő művet, a 2010-ben indult digitalizációs programjának köszönhetően lehetőségünk van az öt és fél évszázados, több mint egymillió tételt számláló Vatikáni Állami Könyvtár gyűjteményeiben böngésznünk – ahogyan erre felhívta a figyelmet a Papageno.

FILMEK


Természetesen a mozgóképek kedvelői számára is számtalan lehetőség van az interneten – a Netflix és egyéb számos népszerű oldal kínálatán kívül is. Izgalmas gyűjtemény nyílt meg a nézők számára a Nemzeti Filmintézet jóvoltából, ami összesen 90 magyar filmklasszikus ingyenes megnézését tette lehetővé, amivel a digitális oktatás elősegítését célozzák. Az irodalmi, történelmi, gyermek- és ifjúsági filmek listája ezen a linken érhető el.
 • 2020 Április 7. / Czirják Ráhel

#CIKK - Nézzük a jó oldalát: a COVID-19 környezeti hatásai


ELŐSZÓ


Bár a járvány és a nyomában járó gazdasági következmények globális szinten óriási megpróbáltatást jelentenek, mégis beszélhetünk pozitív hozadékról: méghozzá az emberi tevékenységektől sokat szenvedett természeti környezetben.

A járvány terjedésének megfékezése érdekében jogosan mondhatjuk, hogy „megállt a világ”. Több ország lezárta határait, városait, az emberek lakhelyeiket sok helyen csak alapos indokkal hagyhatják el – ha egyáltalán kijöhetnek a lakásukból. Kiürültek a közparkok, szórakozóhelyek, elnéptelenedtek az utcák. Olyan megavárosok, mint New York – „a város, ami sosem alszik” – csendesedtek el. Hasonló jeleneteket korábban csak háborús bombázás utáni fotókon, vagy posztapokaliptikus filmekben láthattunk.

Ez az összkép egyfelől lehangoló – főleg, ha belegondolunk a háttérben húzódó emberi küzdelembe, sok esetben szenvedésbe –, ugyanakkor a megnyugvást is magában hordozza. Hányszor kívántuk korábban, hogy „bárcsak megállna egy kicsit a mókuskerék”? Az egészségünkben is súlyos károkat okozó túlpörgetett, stresszes, állandóan rohanó életből most kénytelenek vagyunk egy kicsit megállni. De ez nemcsak számunkra hozhat pozitív fordulatot – ha a kényszerpihenőnkben felülvizsgáljuk eddigi életmódunkat –, hanem a természetnek is.

A világ különböző pontjain számoltak be arról, hogy az emberi tevékenység leállásával ismét „teret nyert” a természet.

INDIA


Indiában 30 év után – mások szerint a II. világháború óta először – ismét szabad szemmel is látható a Himalája monumentális hegyvonulata az indiai Pandzsáb tartományban lévő iparvárosból, Dzsálandhárból is, a hegységtől több mint 200 kilométerre.


VELENCE


A máskor turisták tömegeitől elárasztott Velence vizei is kristálytiszták, így most látni lehet az ottani vízivilágot. Ennek oka elsősorban az, hogy a hajóforgalom lecsillapodásával a lagúnák üledéke nem keveredik fel – nyilatkozta Pierpaolo Campostrini , a Velencei Lagúnarendszer Tudományos Kutatási Konzorciumának ügyvezető igazgatója. A tényleges vízminőség-javulás alátámasztásához kémiai vizsgálatokat kellene csinálni.FRANCIAORSZÁG


Franciaország déli partjainál, Marseille közelében barázdásbálnákat sikerült levideóznia a parti őrségnek. Didier Reault , a területen lévő Calanques Nemzeti Park igazgatója szerint ez egy nagyon ritka jelenség, ugyanis a barázdásbálnák a parttól távoli mélyebb vizekben érzik jól magukat. Ám a jelek szerint a hajóforgalom leállásával a most csendes parti vizek is megfelelő közeget jelentenek számukra.A VÁLTOZÁS MÉG AZ ŰRBŐL IS ÉRZÉKELHETŐ


A NASA műholdfelvételei drasztikus – elsősorban autók és gyárak által kibocsátott – NO2-csökkenést mutattak Kínában – a járvány kiindulási helyén –, ahol több nagyvárosban a kijárási tilalom miatt megszűnt az autóforgalom, és a gyárak működése is leállt egy időre.


Kutatók szerint a CO2-kibocsátásban sem volt ekkora visszaesés a második világháború óta. A Global Carbon Project számításai alapján a visszaesés az 5%-ot is meghaladhatja.

Ez tehát fordulópontot jelenthet a természet és az emberiség harmonikusnak közel sem mondható kapcsolatában? A járvány következtében megoldódik a globális felmelegedés problémája? Az ENSZ meteorológiai szakintézménye, a World Meteorological Organization szakértője, Peter Riishojgaard szerint ez csak egy időszakos visszaesés, amit a kényszerű helyzet szült. A klíma szempontjából nincs számottevő jelentősége. Strukturális átalakítás nélkül, a járvány elmúlása után minden visszaáll az eredeti kerékvágásba, a környezeti állapot javulása így csak átmeneti időszaknak tekinthető.

Az tehát, hogy a járvány következtében megfogalmazódó tanulságokat sikerül-e cselekvésre fordítanunk a minőségi változás érdekében, vagy minden visszaáll a régi felállásba, rajtunk múlik.

 • 2020 Április 15. / Czirják Ráhel

#LISTA VÉGE